Obvykle se festival v režii studentů Budějovický Majáles podle mluvčího akce Jakuba Rause plánuje sedm měsíců. „V podstatě všechny plány jsme byli nuceni zrušit a na postavení nového programu máme jen měsíc,“ uvedl Jakub Raus koncem dubna, když se podmínky určující podobu ročníku měnily.

Přes veškeré nesnáze se však multižánrový, kulturní, neziskový, studentský festival uskuteční. Organizátoři se museli potýkat se škrty v rozpočtu, program nebude v takovém rozsahu jako jindy. „Naneštěstí měl tento festival v minulosti na své cestě spoustu mezer a překážky jsou pro něj stále se opakujícím denním chlebem,“ myslí si mluvčí a nastiňuje: „V roce letošním tedy stačilo si program trochu poupravit.“ Vše odstartuje v pondělí 25. května, akce potrvá do pátku 29. května.

Již 16. ročník Budějovického majálesu začal. I letos bude v programu z čeho vybírat.
Majáles byl zahájen

Festival zahájí v pondělí v 9 h graffiti jam v podchodu pod Nádražní ulicí, kde bude ozdoben a přetvořen dosud „šedý“ prostor. Přizváni byli writeři, vizuální umělci a street artisté, jejich práci můžete sledovat v průběhu týdne. V pondělí nebude chybět ani hudba kapely Batáty nebo vystoupení Breakdance Session s BUDSIDE crew a večer DJ Veit B.

Zdroj: Deník/ Kamila Dufková

Po celý týden můžete část vystoupení sledovat naživo, a to ta v podchodu, v Žižkárně či na náplavce. Další vstupy se přesunou do virtuálního světa. „Streamy budou jak na instagramu, tak na facebooku a youtube,“ vysvětluje Jakub Raus. Odkazy na vystoupení najdete v programu na www.budejovickymajales.cz, kde se objeví den předem. Například v pondělí můžete kliknout na odkaz se záznamem divadelní inscenace Divadla Líšeň s názvem Putin lyžuje. Na webu najdete i rozhovor s blogerkou Valentýnou Procházkovou.

Nechybělo Královské jamování.
OBRAZEM: Majáles - den první

Online se odehraje tentokrát také tradiční volba krále majálesu. „V minulosti chodili lidi na studentské jamování, teď se budou královské disciplíny konat také, ale online. Budou se natáčet a dávat na web. Hlasovat se bude také přes internet,“ vysvětluje dále Jakub Raus.

Skutečně dorazit budete moci například na autokino na náplavku pod Dlouhým mostem, které se stalo každoroční součástí programu a uskuteční se téměř ve stejné podobě jako jindy. „Tam půjde opravdu sledovat filmy pouze z auta, jinak to nebude povoleno,“ upozorňuje Jakub Raus. Ve středu 27. května o půl deváté večer bude promítán kultovní film Samotáři. O den později bude autokino pokračovat filmem Trhák. „Předcházet mu bude novinka speciálně připravená pro letošní rok. Autokoncert skupiny I Love You Honey Bunny,“ láká Jakub Raus.

Kešku našel i Matouš Kroupa z „Jirsíkárny“.
Studenti o majálesu hledají po městě kešky

Tradičně festival vrcholí v pátek, a to průvodem studentů středních škol v maskách. Ten se uskuteční také letos, avšak s omezeným počtem studentů. „Do tohoto rozsahu se navíc počítají i organizátoři,“ vysvětluje úskalí Jakub Raus. Všichni budou dodržovat bezpečné rozestupy. Podle Jakuba Rause se zúčastní více než deset škol, avšak z každé půjde v průvodu asi pět studentů. Vše budete moci sledovat přes facebook a instagram.

Budějovický majáles se přehoupl do druhé půlky.
Majáles: Den třetí

Tipy z programu:

pondělí 9 h: podchod pod Nádražní ulicí – graffiti jam

pondělí 12 h: náměstí Přemysla Otakara II. – výstava Skateurbanismus

úterý 15.30 až 19 h: facebook – Studentské jamování a Královský slam

středa 21 h: náplavka – autokino s filmem Samotáři

středa 20 h: Žižkárna – koncert Lex Barker

čtvrtek 19 h: youtube – koncert Naked Professor

čtvrtek 21.30 h: náplavka – autokino s filmem Trhák