Stejně jako ve skutečných volbách měli studenti možnost volit mezi dvěma kandidáty, kteří postoupili z prvního kola reálných voleb. Na hlasovacím lístku tak vybírali mezi Jiřím Drahošem a Milošem Zemanem.

Na zájem o volby si na táborském gymnáziu nemohli stěžovat. Jen co se rozezněl zvonek, zahajující velkou přestávku, naplnila se volební místnost studenty. Jejich fronta se táhla až do haly před učebnou.

Podle člena studentské volební komise Jakuba Kolibíka byl nárůst proti prvnímu kolu enormní.

„Jsme za to rádi, v prvním kole odvolilo jen kolem 30 procent studentů, nyní je to už přes 50 procent,“ upřesnil Jakub Kolibík.

Oproti prvnímu kolu, kdy k volební urně dorazilo 155 studentů, se tak počet podstatně navýšil. „Účast už přesáhla 220 lidí,“ potvrdil Jakub Kolibík.

Ilustrační foto.
Soběslav vyvěsila postup odbahnění rybníka Nový

Mezi studenty, jež dorazili podpořit jednoho z kandidátů, patřila i patnáctiletá Magdaléna Aujezdecká z Tábora. „Myslím si, že je skvělé mít možnost si vyzkoušet volby nanečisto ještě předtím, než budu plnoletá,“ ocenila studentka příležitost, jež se jí právě dostalo.

VOLÍ I V REÁLU
V jiné situaci se nachází Šimon Seeemann z Benešova. Také zavítal ke studentským volbám, jako osmnáctiletý však už volí nejen u nich. „Zúčastnil jsem se i skutečných voleb, a samozřejmě půjdu volit i v druhém kole,“ upřesnil.

Miroslav Velík vyučuje na gymnáziu dějepis s francouzštinou a organizátory z řad studentů za jejich iniciativu chválí. „Myslím, že se voleb představitelé našeho Studentského parlamentu zhostili velice dobře a jsem rád, že tu něco takového vzniklo,“ uvedl.

Sára Saudková
Sára Saudková projevila zájem o želečský Špejchar

PATŘÍ POLITIKA DO ŠKOL?
Ředitel gymnázia Miroslav Vácha si aktivity studentů také cení, zároveň ale upozorňuje na nepříliš zřejmou skutečnost. „Podle mého je jednou z největších polistopadových vymožeností to, že se škola odpolitizovala. Nejsem si zdaleka jistý, jestli je vhodné a potřeba politiku do škol opět vracet,“ netají se Miroslav Vácha jistou skepsí.

Výsledky studentského hlasování zveřejní gymnázium až po skutečných volbách. Podle celostátní statistiky, kterou včera večer zveřejnila pořádající organizace Člověk v tísni, ale mají mladí jasno: z téměř 40 tisíc studentů jich necelých 76 procent volilo Jiřího Drahoše.