„Je to dobrý nápad, lepší než být doma. Únavu zatím necítíme a spánku se nebojíme, snad nepřijde. Čeká nás estetika, tělocvik, matika, francouzština, chemie, ale na vše se těšíme. Je to recese. Možná jen matika na konci bude těžší," říkají zkraje studenti z II.A David Lískovec a Dominik Šamánek. Výuka jim končí v šest ráno.

Ale to už ředitel gymnázia Miroslav Vácha běhá po chodbách a kladivem mlátí do traverzy. Odbijí 22. hodinu a studentům začíná výuka. „Měl jsem se lépe připravit. Toto je taková improvizace, špatně se to drží," komentuje s kusem železa v ruce svůj „zvonek". Stovky studentů běhají v dobových úborech z klasy do klasy. Učitelky jsou převlečené za pány, nechybí jim obleky ani slušivé knírky.

Oblíbená fyzika

Přenesly jsme se v čase na začátek éry gymnázia. Do doby před 150 lety, kdy na výuku z obrazu nedohlížel Václav Klaus, ale František Josef I.

„Tehdy bylo vyučovati ženám zapovězeno. První žena přišla učit na gymnázium Vlasta Fišerová, profesorka matematiky a fyziky. Psal se rok 1921," předčítá učitel Jiří Kálal, tentokrát profesor-upír. Vyučoval temné hodiny zabývající se vampyrismem. Studenti dále navštívili například besedu s profesorem psychologie Milanem Nakonečným, zábavnou přednášku doktora a ředitele záchranné služby Marka Slabého na téma Kterak se chovati při zranění a křísiti zdánlivě mrtvé, skládání z papíru – origami, divadelní improvizaci ve francouzštině, dobový tělocvik nebo zajímavé hodiny plné pokusů s chemikářem Petrem Kolorosem či matematikářem a fyzikářem Petrem Žilavým, jehož výuka patřila k nejnavštěvovanějším.

Kromě dobových obleků se však studenti dočkali také dobových trestů, a tak se občas stalo, že vzduchem zahvízdala rákoska vyučujícího. Studenty čekaly také exkurze do botanické zahrady i Muzea čokolády, kde vyfasovali tři kilogramy pochoutky. Padla však na transparenty, které nyní zdobí čelo gymnázia.

„Bavil mě jazyk mateřský a také fyzika, kterou jinak nemám ráda! Celá akce byl skvělý nápad, učitelé byli dokonalí. Rákosku na nás naštěstí nikdo neaplikoval, vždyť jsme byli sličné slečny!" tvrdí Marcela Cihlářová a ulehá ke spánku. Akci v osm ráno zhodnotila Tereza Kašpárková ze VI.A, maturantka letos školu opouští. „Náročné to nebylo. Jen tělocvik v pět ráno nebyl úplně příjemný. Jinak je to pro mě super zakončení docházky, budu na to ráda vzpomínat," říká.

Oficiální část oslav začne v pátek 5. října slavnostním shromážděním současných studentů. Veřejnosti je ve stejný den od 19 hodin určen Společenský večer na Střelnici, kde zahraje Swing band Tábor. V sobotu 6. října uvedou absolventi školy divadelní hru Járy Cimrmana Dobytí severního pólu Čechem Karlem Němcem. Představení začne v 19 hodin v táborském divadle. Oba dny bude na škole Den otevřených dveří.V pátek bude otevřeno od 8 do 18 hodin a v sobotu od 10 do 16 hodin.

David Peltán