Tábor je připraven podepsat v termínu jak dohodu o narovnání, tak smlouvu o prodeji Střelnice Karlu Dvořákovi. Druhá strana se ale zadrhla. „Nemám mandát, abych se vyjadřovala do médií," nechtěla Helena Martínková, právní zástupkyně kupujícího, situaci komentovat. Starosta Jiří Fišer, který byl na konci týdne mimo úřad, potvrdil, že pokud se ve schválených textech dokumentů nic nezmění, je připraven stanovený termín podpisů dodržet.

Jenže Karel Dvořák zaslal radnici ve čtvrtek zásadní dopis, který prodej zabrzdil.

Táborskému deníku to potvrdila vedoucí správy majetku Dana Švecová. „Z vyjádření Karla Dvořáka je patrné, že se termín nestihne, neboť k poslednímu červenci nedojde k výmazu zástavního práva ke čtyřem pozemkům pod Střelnicí, jenž mají zůstat ve vlastnictví města. S tím v pondělí seznámím vedení města, aby rozhodlo o dalším postupu."

Dana Švecová i naznačila scénář, který by mohl nastat, kdyby k podpisům vůbec nedošlo: buď zastupitelé kývnou na jiné znění dohod, nebo si Tábor Střelnici nechá, nebo se rozběhnou soudní jednání.

V médiích se nyní objevily i spekulace, že Tábor prodává Střelnici firmě, která je v konkurzu. Skutečnost je ale taková, že v konkurzu je už dva roky firma Karel Dvořák, a.s., která s koupí Střelnice nemá nic společného. „O konkurzu jsme věděli, ale společnosti Karla Dvořáka, které mají vazbu na město, problémy nemají. Střelnici má koupit jako soukromá osoba," vysvětluje Dana Švecová.

Opožděné zděšení

Pokud tedy Střelnici kupuje Karel Dvořák jako soukromá osoba, nemá to s konkurzem vyhlášeným na akciovou společnost nic společného. Do jejího balíku majetku patřit nebude. Akciovka se skutečně postupně propadla do stamilionových dluhů, proto na ni byl vyhlášen konkurz. Ale již v roce 2010. Na webu města Tábora se tedy nyní neobjevilo oznámení o úpadku společnosti se souborem jejích dluhů, nýbrž pouze oznámení konání dražby části jejích pohledávek.
Potvrzuje to i insolvenční správce společnosti František Penz. „Jedná se o prodej pohledávek dlužníka K. Dvořák, a.s., to znamená jeho pohledávek, které mu někdo nezaplatil," vzkazuje tak František Penz některým opozičním zastupitelům, které úřední sdělení vyděsilo. Zřejmě o konkurzu z roku 2010 netušili.

Koupit Střelnici měl KD již letos v dubnu. Požádal ale o odklad a rozdělí kupní ceny - 5 milionů na dvě splátky, na což mu město kývlo. Konečný termín pak zněl do 31. července právě s ohledem na výmaz zástavního práva. K tomu se ale vyjadřuje a stanovuje svoje podmínky také banka.