Městský strážník Vítězslav Uzel včera na hodinu přišel o místo.

Za hrubé porušení pracovní kázně ho jeho velitel – starosta Ladislav Sýkora – s okamžitou platností propustil. Na vině byl alkohol.
Vítězslava Uzla se nám včera nepodařilo zkontaktovat. Jeho otec nám řekl, že je ve službě, kolega tvrdil, že má volno. Soukromé číslo nemají ani jeho spolustraníci z ČSSD a sekretářce z kanceláře starosty se s ním také nepodařilo dohodnout, zda nám ho může poskytnout.

„Oficiální informaci od policie ještě nemám, ale dotyčného jsem si zavolal a dohodli jsme se na okamžitém ukončení pracovního poměru," potvrdil nám starosta.

S Vítězslavem Uzlem ve středu večer došla trpělivost Martinu Břešťákovi z Veselí.
„Šikanuje mne už víc než rok, i moji rodinu. Večer jsem byl venčit psa a když jsem se vracel, tak jsem ho potkal. Na něco jsem se ho ptal a ucítil 
z něj alkohol, tak jsem zavolal policii," říká s tím, že 
v tom okamžiku se dal strážník na útěk. Státní policisté tak za ním museli až na služebnu městské policie.

„Každý máme nějaké problémy, ale já nechci, aby se to zametlo pod stůl, stěžují si na něj i další lidé a podnikatelé 
a nic se s tím nedělo," vysvětlil své středeční rozhodnutí Martin Břešťák.
Případem podnapilého strážníka se nyní zabývají policisté.

Informaci od policie potvrdil mluvčí Miroslav Doubek.
„Mohu potvrdit, že ve středu večer nám občan Veselí volal, že má dojem, že z dechu strážníka cítí alkohol. Policisté pak u strážníka provedli zkoušku na alkohol, jejíž výsledek byl pozitivní," říká Miroslav Doubek.

Bývalý starosta města Jaromír Novák, jinak Uzlův stranický kolega v městském zastupitelstvu, byl takovým selháním překvapený.
„Jestli mu alkohol naměřili ve službě, tak mne to dost zaráží, protože za mne tyto problémy nikdy neměl. Jako starosta bych mu jednoznačně sáhl do odměn a zřejmě bych ho nenechal sloužit samostatně. Propuštění? Bylo by podivné takto razantně řešit hned první prohřešek," byl by Jaromír Novák mírnější.

Volební úspěch

Vítězslav Uzel byl minimálně loni v říjnových komunálních volbách u občanů – voličů oblíbený. Ze všech kandidátů získal třetí nejvyšší počet hlasů, dostal se tak s malým rozdílem hned za Jaromíra Nováka a Víta Radu.
V jiném obraze ho vnímá ale provozovatel baru na Budějovické ulici Karel Zabloudil. Radnici již několikrát na strážníkovy nestandardní postupy upozorňoval.

„Například mi zastrašoval personál, že jim hrozí pokuty, pokud nalejou hostovi, co už vypil čtyři piva. Našim stálým štangastům zase tvrdil, že nám omezí provozní dobu, protože co mají co sedět u piva. Začalo to asi v prosinci, radnici jsem napsal už několik dopisů. Je smutné, když ozbrojený člověk má v sobě alkohol."
U veselské městské policie slouží celkem čtyři strážníci, jednoho teď bude město hledat nového.