Školní jídelny, fenomén, který se dotkl každého, kdo prošel českým základním nebo středním školstvím.
I stránkám Deníku se čas od času nevyhne polemika o školním stravování, tak jako na stránkách čtenář reportér 27. dubna a 2. května.
Na jedné straně jídelny mnohdy kritizované a na druhé straně strávníci toužící po jídlech, které neslouží výživě, ale jsou spíše pochutinou.
„Uvítal bych výběr ze dvou jídel, rád mám krupičnou kaši, brambory s masem nemusím,“ zmínil se Jonáš Cikhart v jídelně ZŠ Husova. „Jsem málo polívkový, snad rajskou, nejraději mám škubánky,“ vysvětlil Jakub Tyršar.
Mantinely pro to co vařit ukazuje jídelnám spotřební koš, který stanovuje obsah podíly jednotlivých výživových složek, od bílkovin až po cukry. „Díky spotřebnímu koši je jídlo pestré, kvalita surovin je prvotřídní, vše je kontrolované. Stává se ale, že když je ovoce, tak je děti po sobě házejí. Sladké mají děti rády, ale škubánky nám tolik nešly. Děti by si měly jídla více vážit, mají ho za dotovanou cenu. Platí patnáct nebo sedmnáct korun podle věku,“ naznačila vedoucí školní stravovny ZŠ Husova Milena Hirková.
„Děti se nejraději stravují fastfoodem. Snažíme se, aby jedli racionální stravu, ale oni to moc rády neslyší. Myslím ,že v jídelnách vaří dobře, například tady na Mareďáku. Ale vím o případech, že dítě k jídlu ani nečichne a jde to odevzdat. Děti jsou zahlcovány vysokoenergetickými jídly. Myslím, že by rodiče měli jít více příkladem, vysvětlil táborský dětský lékař Martin Pospíšil.
V západní Evropě nejsou školní jídelny často vůbec nebo nepřipravují teplou stravu. Typickým školním pokrmem je zde malý sendvič z bílého chleba.
Vážení rodiče, žáci. Máte tip na dobrou školní jídelnu. Nebo tip na to co zlepšit? Vaše postřehy uvítáme tradičně na
reporter.taborsky@denik.cz