Kuchařky na táborské ZŠ Zborovská chystají denně v průměru kolem 850 jídel. S tácy k okénku přicházejí nejen žáci a pedagogové ze základky, ale také studenti z přilehlé SOŠ Heureka a cizí strávníci. Každý den mají na výběr ze dvou hlavních chodů. Jeden z nich navíc na Zborovské připravují tak, aby vyhověl požadavkům bezlepkové stravy i dalším dietním omezením.

Stravování na Zborovské sviští v duchu nové doby, byť děti stále ujíždějí na klasice.Zdroj: Deník / Pavel Šácha

„Už jen to je samozřejmě velká změna oproti době, kdy jsme do školních jídelen chodili my,“ připomněla vedoucí školní jídelny na Zborovské Petra Širhalová.

Současné trendy školního stravování dodávají vzpomínkám na roky dávno minulé úsměvný ráz. Žádná UHO, žádná mléková polévka, ale pokrmy chystané z pestré škály už snadno dostupných surovin a v moderním duchu.

„Snažíme se vařit podle nových receptur, zařazujeme kuskus, bulgur či pohanku. V tomto směru se pokoušíme děti svým způsobem trochu vychovávat, i když si myslím, že to základní by si měly přinést už z rodin,“ říká Petra Širhalová.

„Spotřební koš nám navíc ukládá začleňovat poměrně často do jídelníčku ryby, luštěniny a další věci. Řekla bych ale, že si s tím umíme dobře poradit,“ dodává.

Jedno je ale jasné – na výsluní popularity byste podobná jídla u mladých strávníků hledali jen velice těžko. „Myslím si, že to bude asi všude stejné. Děti prostě ujíždějí na klasice; sladká jídla jako třeba rajská nebo buchtičky s krémem, těstoviny, svíčková, knedlíky… Na tom si pochutnají vždycky,“ potvrzuje vedoucí jídelny na Zborovské.

Vesměs pozitivní reakce jsou pro tamní kolektiv kuchařek tou nejlepší odměnou. „Vaříme podle nejlepšího vědomí a svědomí. Nejde se samozřejmě zavděčit všem, ale většinou se setkáváme s tím, že u nás lidem chutná. A to nás moc těší,“ uzavírá Petra Širhalová.