Zákaz kouření v hospodách je až na ojedinělé výjimky dodržován, problémem se ale stává rušení nočního klidu. Jak potvrdil velitel táborských strážníků Petr Svoboda, hlídka městské policie musela vyjíždět k případu porušení zákazu jen v několika málo případech. „Občas se stalo, že si někdo nad ránem na baru zapálil, ale než tam hlídka dorazila, už byl zákazník s cigaretou pryč,“ upřesnil Petr Svoboda s dovětkem, že obsluha pohostinských zařízení kuřáky sama vykazuje z podniku.
Mnohem častěji zato musí vyjíždět kvůli stížnostem na hluk.

Porušení zákazu se stalo na konci června osudné osmadvacetiletému muži, jenž si v baru na ulici ČSLA zapálil cigaretu, a to i přesto, že byl barmanem na zákaz kouření upozorněn. Při příjezdu strážníků silně opilý muž namítal, že si bude kouřit kde se mu zachce a odmítal se legitimovat. Nakonec skončil na českobudějovické záchytce.

Kuřáci si od konce května zapálí už jen před hospodou.
Nakoupíme kuřákům teplé houně, vzkazuje hospodská


Podle Petra Svobody se ale jedná o ojedinělý případ. Zato rušení nočního klidu musí táborští strážníci řešit mnohem častěji, než bývalo zvykem. „Dříve se jednalo spíš o hluk na předzahrádkách, nyní došlo k nárůstu stížností na mluvící skupinky kuřáků před restauracemi v celém městě,“ uvedl Petr Svoboda.

Stejný stav zaznamenalo také Sezimovo Ústí. I zde musí strážníci vyjíždět mnohem častěji. „Ten běžný hospodský hluk se zkrátka přesunul ven na ulici, kde už to občany ruší,“ upřesnil velitel ústeckých strážníků Viktor Vigner. Dosud však vždy k uklidnění hlučících stačila pouhá domluva.

Elektronická cigareta už dnes nemusí vypadat podobně jako cigareta. Často jde o značně sofistikovaná zařízení.
Kuřáci e-cigaret berou obchody útokem


Naopak v Bechyni tento problém zatím řešit nemusí. „Nemám od městské policie informace, že by k nějakému nárůstu stížností došlo,“ potvrdil starosta Pavel Houdek a dodal, že Bechyně je menší a klidnější město než Tábor či Sezimovo Ústí.