Prvním krokem jsou až do konce dubna demoliční práce. Informaci potvrdil zástupce investora, jednatel Tělovýchovných zařízená města Tábora (TZMT) Jan Benda. Bourání se řídí demoličním výměrem, který mají TZMT k dispozici. K demolici se používá těžká stavební technika, například bagr s bouracím kladivem. Stavební suť se na místě třídí a odváží.

K zemi padne mimo jiné původní hala z roku 1929, která vznikla podle projektu slavného architekta Theodora Petříka jako dočasný objekt pro výstavu Československého válečnictví, která se uskutečnila v roce 1929, a jíž se zúčastnil i prezident Tomáš Garrigue Masaryk.

Harmonogram prací očekávané sportovní novostavby je následující:

  • 1. duben 2020 – bourání a uklízení
  • 2. květen 2020 – dokončení bourání a začátek odtěžování zeminy
  • 3. červen 2020 – zakládání stavby

Součástí stavby bude i posílení konstrukce pro budoucí umístění fotovoltaiky, která by měla kromě nové haly v letních měsících poskytnout i dostatečný výkon pro sousední plavecký bazén. Úprava si vyžádá vyšší investiční náklady o 2,5 milionu korun, ale vzhledem ke stále rostoucím cenám energií je fotovoltaika dobře návratný a ekologický projekt budoucnosti. Zvýšení nákladů schválila rada města Tábora 16. března.

Výstavba nové haly za 153,2 milionu Kč bez DPH potrvá 18 měsíců. Základem bude hřiště o rozměrech 20 na 40 metrů s výběhovými zónami s možností dělení na menší hřiště, strop vysoký 10 metrů, tribuna pro 500 diváků nebo atletický tunel o délce 90 metrů. Součástí budou mimo jiné také posilovna, rozcvičovna, taneční sál a režie pro venkovní areál.

Význam sportovní investice je rozsáhlý. „Je to velký krok kupředu. Kromě samotné haly bude přínosem fakt, že v lokalitě kolem Kvapilovy ulice vznikne ucelený sportovní kampus, který bude sloužit nejen organizované sportovní veřejnosti, ale i aktivní veřejnosti,“ uvedl jednatel TZMT Jan Benda.