Po novém veselském mostu přes Lužnici se už téměř s jistotou do Vánoc jezdit nebude. Stavba se protáhne nejspíš až do června 2010. Pro osobní dopravu bude dočasně sloužit provizorní přemostění.

„Přestože jsme byli zpočátku zdrženi překládkou kabelů, držíme harmonogram prací. Dokonce jsme zatím jeden den v předstihu. Problém je ale v tom, že technologicky citlivé práce vycházejí na přelom listopadu a prosince,“ uvedl ředitel dodavatelské firmy Eurovia Zdeněk Novák.

Betonáž mostní konstrukce či pokládka izolace se musí dělat za určitých klimatických podmínek. Když se postup nedodrží, mohlo by v krajním případě dojít ke znehodnocení celého díla.

„Museli jsme se rozhodnout, zda budeme pokračovat podle plánu, nebo přerušíme stavbu ve fázi vybetonování opěr a k navazujícím pracím se vrátíme, jakmile to počasí dovolí,“ naznačil Novák.

Veselští se neradují

Stavba mostu přes Lužnici, který poničily povodně v roce 2002, však značně komplikuje Veselským život. Přeťala město na dvě části a doprava je vedena objížďkou přes obchvat. „Obě objízdné trasy, jak oficiální, tak neoficiální, které využívají Veseláci, jsou neuspokojivé. Jestliže se stavba protáhne, bude to pro celé město velmi nepříjemné,“ zhodnotil Miroslav Kohel z Veselí nad Lužnicí.

Radnice důvody přerušení stavby chápe.

„Všichni si přejeme, aby byla stavba dodána v požadované kvalitě. Nicméně jako částečné řešení situace požadujeme zajistit provoz osobní dopravy provizorním mostem v nejbližším okolí stavby tak, aby byl únosný i pro techniku nasazovanou v rámci zimní údržby,“ reagoval starosta Veselí Jaromír Novák.

Zimní provizorium

Firma se zavázala, že po dobu odstávky prací, tedy zhruba od poloviny listopadu do poloviny dubna, zprovozní pro vozidla do 3,5 tuny dosavadní provizorní most, který zatím slouží pro přeložení kabelů.

„Oficiální žádost o prodloužení termínu zatím na stole nemáme. Na začátku října jsme ale se zhotovitelem i s městem jednali. Chceme, aby zhotovitel mohl garantovat kvalitu díla, takže pokud to bude pro Veselí přijatelné, s prodloužením budeme souhlasit,“ informoval náměstek hejtmana Jihočeského kraje Martin Kuba.

Se stavbou mostu začali o prázdninách. Most je zcela uzavřen od 24. srpna. Pěší se přes Lužnici dostanou přes lávku pro pěší u kulturního domu. Stavba vyjde Jihočeský kraj na 28 milionů korun. Nejpozději do konce června by měli Veselští jezdit už po zcela novém mostě. Ten by měl odolat i případné stoleté vodě.