Pro chýnovského starostu Ondřeje Jaroše jde o velmi nepříjemnou zprávu. O obchvat město usiluje už desítky let. Podle měření z loňského června projelo Chýnovem téměř 15 tisíc aut, z toho zhruba 2500 kamionů. „Provoz je tady hrozný, intenzita stále narůstá a pro bezpečnost občanů Chýnova je obchvat skutečně klíčový. Rozhodnutí soudu o zastavení stavby je pro nás velmi nepříjemné,“ uvedl starosta.

Ředitelství silnic a dálnic zahájilo stavbu obchvatu Chýnova.
VIDEO: ŘSD zahájilo stavbu obchvatu Chýnova

Soud zrušil rozhodnutí ministerstva dopravy jako odvolacího orgánu ve věci stavebního povolení. Vyhověl tak návrhu Hany Králové, která nesouhlasí s tím, aby obchvat vedl poblíž její nemovitosti a pozemků. ŘSD s rozhodnutím soudu nesouhlasí. „Rozhodnutí o zastavení stavby devastuje naději mnoha stovek lidí a desítek tisíc řidičů,“ uvedl mluvčí Jan Rýdl.

Přeložka silnice I/19, která je hlavním tahem na Pelhřimov, má být hotova v roce 2020. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) do ní investuje odhadem 262 milionů bez DPH.
VIDEO: Obchvat Chýnova dostává jasné obrysy, práce nezdržuje ani koronavirus

ŘSD musí rozhodnutí soudu respektovat, bude se však podle vyjádření Jana Rýdla znovu snažit o získání povolení. Ministerstvo dopravy jako odvolací orgán bude muset znovu rozhodnout o odvolání. ŘSD přitom chtělo začít obchvat stavět už na jaře 2019, námitky do stavebního řízení ale již tehdy podala Hana Králová. Jihočeský krajský úřad pak musel rozhodnout o novém stavebním povolení, protože ministerstvo dopravy zjistilo v předchozím procesu povolování stavby formální chyby.

Chýnovští blokovali průjezd aut městem. Protestovali tak proti zdržení stavby obchvatu.
KOMENTÁŘ JIŘÍHO DINTARA: Řidiči jako rukojmí

Zatím jsou hotové zemní a přípravné práce. Obchvat má z města odvést velkou část kamionů i osobních aut. Původní termín dokončení byl červen 2022. Přípravy začaly loni v září. Zahájení stavby se zúčastnil i ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček, který vyzdvihl důležitost stavby. „Chýnovští na ni čekali desítky let, už 25 let ji intenzivně připravujeme a nebojím se říct, že se jedná o jednu z nejdůležitějších liniových staveb na jihu Čech,“ uvedl tehdy.