Čtrnáct tisíc korun. Takovou zbraň tasili Stádlečtí na přilákání žáků do školy. Dostanou je všichni rodiče, jejichž dítko tady v září usedne do lavice a vydrží v ní až do června.

Spousta dětí „utíká" obci do sousedních Opařan. „Většina dospělých v Opařanech našla práci, proto si tam vozí i děti do školy," míní za obyvatele Zdeňka Kosobudová.

A starosta Milan Kelich kontruje dalším lákadlem: moderními metodami, individuálním přístupem ke každému dítěti a řadou zájmových kroužků. „Máme například angličtinu od první třídy, dramatickou výchovu, školní časopis nebo šachový kroužek," zmiňuje některé aktivity školy.

Přesto teď na prázdniny odešlo jen šest dětí. K udržení výuky je však nutných osm, a tak radnice zvýšila svou sázku na 14 tisíc. V rozpočtu už čeká 150 tisíc korun.

„Příspěvek se stejným dílem rozdělí mezi všechny žáky, pokud jich ale bude minimálně osm. Peníze jsou určeny rodičům například na dojíždění dítěte do školy," vysvětlil Milan Kelich.

Škola si zakládá na moderním vybavení a hlavně rodinném prostředí. Mají novou počítačovou učebnu s notebooky i tablety nebo se učí pomocí interaktivní tabule.

„S investicí do nových žáků souhlasím. Ve školce je dětí hodně, tak počítáme, že přestoupí. Jde tedy o to překonat těžké období," dodává Miluše Némethová za finanční výbor obce.
Také v jiných vesnických školách vymýšlejí atraktivní pobídku, takovou sumu ale nikde nedávají. 

Druhý stupeň teď už neobsadí

Zmíněných 14 tisíc dostanou rodiče ale až na konci školního roku. „Pokud se kapacita naplní, peníze vyplatíme na konci června. Je to malá pojistka, aby dítě neodešlo v pololetí," uvedl Milan Kelich.

„Peníze z rozpočtu bychom stejně investovali do místní školy a tudíž je utratili. Je proto úplně jedno, zda je dáme do vybavení školy nebo rodičům. Platů zaměstnanců se to nijak nedotkne a navíc mají rodiče motivaci dát dítě přímo k nám," doplnil ke zdůvodnění stádlecký starosta.

Děti mají ve škole rozdělené do dvou tříd, ve kterých je spojená první třída s druhou a třetí se čtvrtou a pátou.
„Obě mají vlastní učitelku a společnou družinářku. Celkem máme ve škole a kuchyni sedm lidí," upřesnil.
Na malý počet dětí si rozhodně nemůže stěžovat Základní škola v Nadějkově. „Problémy s počtem zatím řešit nemusíme. Letos k nám chodilo dvacet dva dětí a v novém školním roce jich bude ještě o tři více," sdělila ředitelka základní školy Regina Mihulová. Nejvíce žáků mají z Kaliště, Větrova či Hubova.

Linkové autobusy

„Škola žádný zvláštní autobus pro děti nezařídila, jezdí klasickými linkovými. Některé děti vozí z domova do školy rodiče nebo chodí pěšky. Nemají to k nám daleko," doplnila ředitelka. V Nadějkově funguje pouze první stupeň, na druhý se již školáci přesouvají do Jistebnice.
Naopak školu v Ratibořských Horách nízký počet žáků trápí. Ve vesnici určité ročníky chybí. „V současné době zde máme první stupeň a devátou třídu. Šestý, sedmý a osmý ročník nám chybí," vysvětlil starosta Radek Lamboj s tím, že od příštího školního roku bude u nich ve vesnici fungovat už jen první stupeň.

V Ratibořských Horách malé děti neutíkají. Z mateřinky plynule přejdou do místní školy. Nemigrují tedy do jiných škol. O prvňáčky tak nouzi nemívají. „Může se ale stát, že jeden budoucí žák, který bydlí v Pohnání, přestože chodí do naší mateřinky, nastoupí do Chýnova," připouští Radek Lamboj.

Finanční podpora

Nenaplněná je také škola v Želči. Také tady motivují rodiče penězi. Každý prvňáček, který sem přijde k zápisu, získá jako příspěvek pět tisíc korun. „Rádi bychom zde od příštího školního roku přivítali více dětí, protože na některé i doplácíme. Motivací pro naše nejmenší je finanční podpora pět tisíc korun," potvrdila za želečskou školu Marie Machanderová.
A zatímco v Želči strádají, v Dražicích mají stav žáků dosud vyrovnaný.

„S počtem žáků jsme spokojení, ale do budoucna očekáváme pokles. Přemýšlíme tedy o motivaci pro budoucí prvňáčky, kterou by byla pomoc v podobě pomůcek a školních potřeb," připustil starosta Dražic Stanislav Flígr.
O každého školáka v dnešní době bojuje kdejaká obec a škola. Rušit výuku ale nikde nechtějí. Všichni totiž doufají, že se časem situace zlepší a děti přibudou. 

Barbora Čunátová