Kategoricky protestuji. Ozval se komunistický zastupitel Ladislav Šedivý při projednávání změn v územním plánu. K reakci jej vyprovokovala žádost zoologické zahrady. Podle advokáta Františka Korbela už naposledy. Zoo se totiž konečně hne z místa.

„Proč máme ustupovat, když zoo stále nemá vlastníka? Není logické jít touto cestou," přesvědčoval Ladislav Šedivý kolegy, aby pro zoo ruku nezvedali. Pondělní jednání tak připomínalo éru L. H., který se o změnu v území pokoušel marně. Ani Evžen Korec, jenž zvířata koupil v insolvenci, na tom nic nezměnil. Pouhých 13 hlasů z 27 ze zemědělské půdy oficiální zoologickou zahradu neudělalo.

Přitom tento krok, jak potvrdil Evžen Korec, je pro rozvoj zařízení velmi důležitý. „Neschválení změny územního plánu, podle kterého je na pozemcích umožněn různý způsob využití a jen část pozemků je v aktuálním územním plánu vedena jako území pro obytnou výstavbu a další část má jiné využití, ovlivní další rozvoj ZOO Tábor. Dokud změna nebude schválena, nebudeme moci stavět větší stavby pro zvířata podléhající stavebnímu povolení. Cílem je změnit územní plán tak, aby umožňoval využití všech pozemků pro zoologickou zahradu," upřesnil Evžen Korec.

Právník František Korbel pak pro Táborský deník uvedl, že soudní spor v rámci insolvence končí, čímž se Evžen Korec konečně stane majitelem zoo a jí se otevře brána k legalizaci.      „Hlavní spor dvou věřitelů (zkrachovalé zoo), který komplikoval její převod, končí. Zajištěný věřitel Omnipol, který měl zástavní práva na pozemcích, a Eurovia, která v zoo stavěla,  před dvěma týdny uzavřely dohodu o narovnání," potvrdil advokát s tím, že nyní už zbývá dokončit administrativní úkony jako například zpětvzetí žaloby. 

Tímto krokem pro Evžena Korce přestane být aktuální současná smlouva o užívání zahrady a nemovitost, za niž loni v insolvenci zaplatil přes 16 milionů, na jeho firmu bude moci plně přejít. „Vlastník zoo je jasný a nezpochybnitelný. Nemovitosti a zvířata koupila společnost ZOO Tábor od insolvenčního správce a podmínky prodeje schválil věřitelský výbor i insolvenční soud," říká Evžen Korec k výkladu vlastnictví zahrady v reakci na vyjádření Ladislava Šedivého.

Za 16,2 milionu si před rokem na Větrovech koupil pozemky, zvířata i stavby, včetně sporného penzionu, který pro Libora Hrubého postavila Eurovia, ale nedostala za dílo zaplaceno.
Stavební firma pak s insolvenční správkyní vstoupila v soudní spor, když se dohadovaly, komu penzion po krachu zahrady vlastně patří. „Eurovia nyní už uznává, že penzion není její, ale insolvenční správkyně, čímž ho ona může prodat zahradě," vysvětlil dál František Korbel s tím, že kupní cena zahrady se pro Evžena Korce tímto nezvyšuje.

Advokát, který je zároveň táborským zastupitelem a v pondělí se hlasování o zoo nezúčastnil, věří, že pak zastupitelé dají žádosti o změnu funkčního využívání půdy zelenou. „Myslím, že když se vyřeší majetkoprávní situace, bude pro změnu územního plánu hlasovat i opozice," tipuje si František Korbel z T2020.

Pokud tedy padne potřebné ANO, stane se odrazovým můstkem i pro narovnání dalších rozporů, které po sobě nechali původní zakladatelé zoo. Majitel zahrady tu bude moci s klidným svědomím stavět i nezemědělské stavby a ty, které v areálu dnes stojí bez povolení a Libor Hrubý je měl už dávno odstranit, bude možné zlegalizovat.
Cesta majitele tak povede na táborský stavební úřad. „Když tomu bude nakloněna územně plánovací dokumentace, může v zoo udělat vše ke svému obrazu. A u nás bude možné ty stavby dopovolit," potvrdila pro TD již loni v dubnu vedoucí stavebního úřadu Jitka Doležalová. Trvalo celý rok než se o to zahrada pokusila.

Vlastník ale může očekávat i další požadavky ze strany úřadů. Například odclonění zahrady od obytných domů nebo vyřešení dopravy. Ať již stavbou nového odstavného parkoviště nebo jiné příjezdové silnice.