Budovu bývalého kina město odkoupilo před dvěma lety a chystá se v něm vybudovat komunitní a společenské centrum.

Podle opozičního zastupitele Jana Macha se jedná o zbytečné plýtvání městskými penězi. „Aktivity, které by měly v centru probíhat, lze realizovat i ve stávajících objektech města. A už vůbec nehovořím o tom, co bude provoz komunitního centra město stát,“ tvrdí Jan Mach.
Projekt přestavby kina kritizuje dlouhodobě a odmítnutí svého posledního článku na toto téma v radničních novinách Veselsko označil za nepřípustnou cenzuru.

Obdobně se vyjádřil i opoziční zastupitel a bývalý starosta Petr Hynek, kterému v radničním listě odmítli otisknout již třetí článek, v němž záměr radnice kritizuje.

„Jako bývalý nejdéle sloužící starosta si dovolím tvrdit, že Veselí nikdy nic takového jako je komunitní centrum nepotřebovalo. Pro kulturní a sportovní vyžití má město prostor dost,“ uvedl Petr Hynek.

Samotný zpětný odkup bývalého kina považuje za nevýhodný, za největší šlendrián označil to, že město při něm přišlo o tři tisíce čtverečních metrů ve svém centru. „Městu se navíc budova kina vrátila ve zcela dezolátním stavu,“ dodal.

Bývalé kino ve Veselí nad Lužnicí.
Kino přebudují na kulturní centrum

NÁZORY SE RŮZNÍ
Ředitelka veselského kulturního domu Marcela Rybářová názor, že město nové centrum nepotřebuje, nesdílí.

„Pokud tam bude možné realizovat takové aktivity, které v kulturním domě nemůžeme nabídnout, považuji to za přínosné. Pokud vím, měla by tam být například lezecká stěna. Přes zimu k nám chodí trénovat atletické oddíly, což není úplně ideální. Pokud by měly zázemí v novém centru, bylo by to chvályhodné,“ myslí si Marcela Rybářová.

Starosta Ladislav Sýkora potvrdil, že bylo otištění článků obou opozičních zastupitelů zastaveno, tvrzení o cenzuře však odmítá.

„V případě zastupitele Jana Macha by se už jednalo celkem o jedenáctý článek výhradně na téma využití prostor bývalého kina. Redakční rada zpravodaje Veselsko se rozhodla další články na toto téma nezveřejňovat, a to až do uspořádání veřejné debaty o dalším osudu bývalého kina,“ sdělil starosta. Veřejná debata by měla být svolána po novém roce.

Ve Veselí nad Lužnicí oslavili úspěchy českobudějovické neonatologie a profesora Miloše Velemínského.
Z Veselí nad Lužnicí odjel profesor Velemínský s andělem

VYTISKNE LETÁKY
Jan Mach se však s odmítnutím svého článku nehodlá smířit. „Chystám se jej na vlastní náklady nechat vytisknout jako leták, aby se k obyvatelům Veselí dostal,“ uvedl. Jednání starosty označil za podivné.

„V lednu se má konat veřejná beseda o využití kina, když už je v projektu utopeno 1,2 milionu korun a v listopadu starosta schválil stavební povolení? Podle mne se jedná o podvod vůči voličům,“ nešetří Jan Mach kritikou. O osudu bývalého kina by podle něj mělo rozhodnout referendum.

„Budu jeho vyhlášení na nejbližším jednání zastupitelstva navrhovat,“ potvrdil Jan Mach. Za ideální by považoval znovuobnovení kina, případně vybudování bezbariérové polikliniky či sociálních bytů.

Starosta Ladislav Sýkora označil jednání obou opozičních zastupitelů za účelové. „Vidím v tom především snahu se zviditelnit,“ uzavřel.

V neděli si lidé mohli prohlédnout firmu RM Gastro.
OBRAZEM: Nová hala vzbudila velký zájem