Nelegální sklad mražených kebabů z drůbežího masa, nebo domácká výroba uzenin v nevyhovujících prostorách v garáži. To jsou kauzy, které v poslední době zaměstnaly jihočeskou veterinární správu. Oba zmíněné případy skončily pokutou a nuceným znehodnocením masa.

Ve čtvrtek ředitel jihočeské veterinární správy František Kouba s kolegy prezentoval vedle jiné činnosti i další z veřejností sledovaných případů. S chovatelkou z Jindřichohradecka se nemohou veterináři shodnout na tom, jestli má nebo nemá vhodné podmínky pro držení lvice a malého kotěte lva pustinného a jiná zvířata. Aktivita byla státní správě prezentována, jako chov domácího mazlíčka. Veterináři si ale myslí, že třeba zajištění lvů z hlediska bezpečnosti je nedostačující. Podle majitelky jsou však klece složené z polí silného drátu vyhovující a obecně si myslí, že je u ní o zvířata postaráno dobře.

Iva Lapková Zelinová ze vsi Studnice na Jindřichohradecku si na důchod splnila svůj sen a pořídila si lvy.
Lvi ji milují i bez povolení úřadu

Momentálně se posuzuje už několikátá žádost o povolení chovu. Podle Františka Kouby je problém v legislativě. „Čekáme, že bude zpřísněna,“ zdůrazňuje František Kouba s tím, že by měly pro podobné soukromé chovy platit stejné podmínky jako pro zoologické zahrady. Zatím totiž není zákon na soukromníky tak přísný. O problému už se ale jedná i na úrovni parlamentu.

Z dalších problémů veterináři ve čtvrtek upozornili na možný návrat ptačí chřipky. Nemoc už se objevila v Bulharsku a existuje nebezpečí, že by se s opeřenci, kteří při pravidelném jarním tahu míří z Afriky do Evropy, mohla vyskytnout i v České republice. V minulosti byli ptačí chřipkou v tuzemsku postiženy například chovy vodní drůbeže. V bezpečnostních pásmech se ale přísná protiopatření týkala i drobných soukromých chovatelů.