Soutěžilo se především v kategorii krásy, která byla rozdělena podle věku a pohlaví psů do tří skupin: štěňata a mladí do 2 let, otevřená od 2 do 7 let a veteráni, tedy psi nad 8 let věku. Dále čtyřnozí kříženci předváděli své dovednosti v několika disciplínách: psí dvojice, dítě a pes, psí maska, pes šikula, slalom, skok vysoký, překážková dráha, základní poslušnost, předvedení sestavy a v dalších soutěží.

Celou akci znale moderoval René Kekely. „Odkud psa máte, jak se jmenuje, jaký má osud, je z útulku a kolik mu je let,“ to všechno a mnohem více zajímalo jeho i pětičlennou hodnotící porotu v čele s místostarostkou Olgou Bastlovou. Soutěže se s fenkou Miluškou zúčastnil také Dominik Ondruš z Tábora. „Vždycky jsem si přál psa, rodiče mi ho pořídili jako překvapení a do teď mi dělá obrovskou radost,“ informoval porotu. Jejich soutěžní číslo pro dnešek bylo 71. „Miluška je kříženec labradora s oříškem, pochází ze Zárybniční Lhoty a mám jí od štěněte, je moc milé a vlídné povahy, to můžete i vidět,“ popsal svého čtyřnohého společníka.

Venkovní ochlazení zřejmě odradilo několik účastníků, to potvrdila Šárka Polotňanko ze spolku Z. S. za práva zvířat, který pomáhá opuštěným a týraným zvířatům na Táborsku. „ Jezdíme sem pravidelně, letos se mi zdá, že je účast mnohem menší, asi lidi odradilo špatné počasí,“ postěžovala si. Lidé si na voříškiádě mohli psa i pořídit, konala se tu totiž umisťovací výstava táborského útulku, stánky tu měly mimo jiné organizace jako Ochrany fauny ČR, 4Nohy a další, nakoupit jste mohli pamlsky, hračky, stužky a další doplňky. Zajímavým artiklem byly určitě dřevěné psí hlavolamy. Nechyběly ukázky výcviku a poradenství v této oblasti. Pro letošní ročník připravila žluté stužky Tereza Střízková.

Lenka Pospíšilová