Rodiče, kteří by o školu projevili zájem, mohou svá dítka doprovodit na mimořádný zápis v pondělí 13. dubna od 14.30 hodin.

Nová základní škola podle jednatelky Věry Komzákové budí u rodičů značnou pozornost. „Dotazovalo se u nás kolem dvanácti až patnácti rodičů," říká. Hlavním tahákem je podle ředitelky školy Markéty Švadlenové komorní vyučování a individuální péče o žáky.
„Každá třída v budoucnu pojme kolem patnácti dětí. Menší skupině žáků se učitel zvládne věnovat důkladněji než skupině o třiceti dětech," myslí si a dodává, že učitelé také děti lépe poznají a dokáží pak lépe rozpoznat jejich starosti nebo velké nadání.
Tato přednost malých tříd se zamlouvá i Renatě Potužníkové, mamince, která plánuje dceru Natálii do školy zapsat.

,,Doufám, že se na malé škole předejde i případné šikaně, která se na velkých školách snáze schová."Renata Potužníková


„Třída o patnácti dětech je pro výuku ideální. Věřím, že se učitelé zvládnou dětem více věnovat. Také doufám, že se na malé škole předejde i případné šikaně, která se na velkých školách snáze schová," dodává Renata Potužníková."
Případní zájemci z řad rodičů ale musí počítat se školným. „Školné činí sedm tisíc korun za rok, tedy sedm set korun za každý z deseti měsíců školního roku," upřesňuje ředitelka zařízení.
Výuka bude orientována podobným směrem jako na místním gymnáziu. Tedy především na cizí jazyky, se kterými chtějí děti seznamovat už od první třídy. „Angličtina pro nás není cíl, ale prostředek. Chceme, aby se pro děti stala naprosto běžným komunikačním jazykem," sdělila jednatelka školy Věra Komzáková.

V současné době mohou žáci na šestiletém gymnáziu studovat hned dva předměty v angličtině. Škola je tak postupně připravuje na vysokoškolská studia i na budoucí zaměstnání. Na pracovním trhu se totiž dnes bez znalosti alespoň jednoho cizího jazyka špatně uplatňuje.

Táborské soukromé gymnázium se snaží vyjít rodičům co nejvíce vstříc, proto pro děti připravuje také odpolední družinu, kde si budou moci napsat domácí úkoly nebo si pohrát s kamarády, než je přijdou rodiče vyzvednout.
S myšlenkou na rozšíření gymnázia o základní školu se vedení instituce začalo zabývat už předloni.
„Přečetli jsme si debatu v tisku o středních školách, které měly volné kapacity, a mohly je proto poskytnout pro výuku základním školám. Tak jsme si řekli, proč bychom to u nás nezkusili," vzpomíná ředitelka školy.
O možnost zřídit v prostorách gymnázia základní školu, požádali na ministerstvu školství minulý rok, to ale úspěchem neskončilo. Letos ministerstvo posoudilo druhou žádost z Tábora a 26. března otevřelo škole dveře do novou budoucnosti.
„Ministerstvo vychází z posudku města a krajského úřadu. Letos, v novém složení táborské radnice, radní rozhodli, že nabídka škol v regionu má být pestrá a žádost nám odsouhlasili," dodává ředitelka školy s tím, že také kraj své loňské stanovisko přehodnotil a usoudil, že táborské zařízení má dobré posudky bez stížností a že i výuka na zdejším gymnáziu je kvalitní.
Soukromému gymnáziu proto už nic nestojí v cestě základní školu od září otevřít. Stačí už jen vybrat nové pedagogy s aprobací na první stupeň základní školy.
Podle průzkumů mají první stupně základních škol po celé republice plné kapacity, na rozdíl od druhých stupňů, kde je žáků podstatně méně.

Autor: Kateřina Šímová