Dosluhující autobusové nádraží, které v Soběslavi stojí v těsné blízkosti toho vlakového, se do tří let rovněž dočká modernějšího vzhledu.

„Teď jsme dokončili část železničního koridoru a chystáme se realizovat druhou etapu, proto bychom byli rádi, kdyby celý ten dopravní uzel, jak vlakové, tak autobusové nádraží, byl opravený," zdůvodnil plánovanou rekonstrukci starosta města Jindřich Bláha.

Radní si nyní nechali vypracovat studii možného řešení oprav a vyvěsili ji na webové stránce města, aby k ní občané mohli vznášet své připomínky. Čas mají do konce října.

Jisté ale je, že vidina modernějšího nádraží se místním zamlouvá. „Už ho měli opravit dávno. Lepší autobusové nádraží si Soběslav určitě zaslouží," říká místní obyvatelka Lucie Bartůšková.

„Je dobře, že nádraží opraví. Líbí se mi, když město dělá něco pro lidi," souhlasí s ní Slavomír Tvrz, který bydlí hned vedle nádraží. Sám ale dává přednost spíše vlakové dopravě, jak říká, hlavně kvůli lepšímu zážitku z cesty.

Rekonstrukce by podle odhadů měla vyjít na pět milionů korun. „Rádi bychom využili nějakých dotačních titulů, čekáme, až budou vypsány," říká Jindřich Bláha.

Po 31. říjnu radní projednají připomínky ke studii a rozhodnou o její finální podobě. Slovo dostanou lidé i na zasedání zastupitelstva města.

Zastupitel, který v případě hlasování o studii rozhodně zvedne ruku pro, je Petr Valeš (SNK), ředitel místního kulturního střediska.

„Nádraží v současné době není řešeno šťastně, takže si myslím, že mu změna jen prospěje, stejně jako části města, ve které stojí. Studie vypadá sympaticky, počítá i s toaletami a lidé se budou moci na nádraží v případě nepřízně počasí schovat," říká Petr Valeš.

Zrenovované nádraží má být bezbariérové a cestující si tu koupí také jízdenky a nebudou muset chodit až za trať do bývalého areálu ČSAD. Přibyde tu také více zeleně, která v okolí nádraží nikde není, i několik parkovacích míst.

Autor: Kateřina Šímová