Palácový dvojdům na náměstí Republiky dostal nový kabát i útroby. Budova staré radnice má sloužit hlavně reprezentačním účelům.

Jak prozradil tajemník města Radek Bryll, do velkého sálu se přesune zasedání místní samosprávy. „Zastupitelé doposud jednali v kulturním domě,“ upřesnil.

MODERNÍ SYSTÉM

Navíc je čeká i technická novinka, která i občanům poskytne bezprostřední zážitek. „Sál je vybaven novým konferenční systémem, který umožňuje řízení diskuze a hlasování. Vše je propojeno s ozvučením a nahráváním obrazového záznamu, který budeme on-line vysílat na youtube,“ uvedl Radek Bryll.

Systém vyšel na necelých 480 tisíc. „Počet vystoupení i příspěvků moderní systém řídí sám dle jednacího řádu. Zastupitelé uvidí i, kdo se přihlásil do diskuze a poběží jim určený čas,“ osvětlil.

Objekt se v prosinci teprve dočká kolaudace. První svatba se tak může v obřadní síni uskutečnit nejdříve v lednu.

Desítky lidí navštívily nové prostory informačního centra či Rodičovského centra (RC) Sobík. Iva Čejková je ze zázemí nadšená.

Prostor je bezbariérový díky vnitřnímu výtahu. Herna pro děti je umístěna v přízemí a dostupná bočním vchodem od Černovického potoka. „Původní prostor byl tmavý, tady je to větší a světlejší. Libí se nám, dětem i rodičům,“ vystihla Eva Smutná z RC.

Předsedkyni RC Sobík Ivu Čejkovou těší dobrá spolupráce s městem. „Díky městu můžeme naše aktivity provozovat na tomto nádherném místě, toho si opravdu vážíme,“ zhodnotila.

NOVÝ INTERIÉR I HRAČKY

Malým návštěvníkům zajistili zábavné prostředky, které nenajdou v domácím prostředí. „Interiér jsme vybavili novými prvky a dřevěnými hračkami v Montessori stylu. Vybírali jsme zajímavé hry, které třeba nemají doma,“ upřesnila. Děti zde najdou jak možnost řízené aktivity tak volnou zábavu. Spolek pořádá i příměstské tábory, různá cvičení či tvořivé dílny.

PŘEHLED PRO VŠECHNY

Obří obrazovky, které jsou součástí jednací místnosti a konferenčního systému poskytnou zastupitelům i veřejnosti přehled o průběhu jednání. „Promítány budou i projednávané materiály,“ dodal Radek Bryll.

Do prostoru se vejdou tři desítky občanů. „Kapacitu lze v případě aktuální potřeby zvýšit, nicméně realita je taková, že zastupitelstvo navštíví v průměru deset, maximálně patnáct lidí,“ vyčíslil tajemník města.

Čtěte také:

Radnice s kostelem sv. Víta je jednou z dominant centra.
Při rekonstrukci soběslavské radnice našli sklepení