Do centra tak přilákali stovky lidí, kteří měli možnost nakoupit drobnosti, užít si setkání s přáteli a posedět u dobrého jídla i pití. Hlavní myšlenku akce představila ředitelka místní základní umělecké školy Irena Molíková. „Chtěli jsme více zapojit soběslavské spolky a dobrovolníky, udělat ze začátku adventu takovou lidovější tradicí,“ vysvětlila.

Za projektem stojí celkem šest členů z komise kultury, školství a cestovního ruchu. „Podnět přišel ale od občanů, proto jsme oslovili Rolničku, pana starostu a dali hlavy dohromady,“ upřesnila.

STEZKA PRO DĚTI

Kromě samotného jarmarku zacílili také na rodiny s dětmi. „Snažili jsme se připravit pro děti i zábavu. Na okruhu se čtyřmi stanovišti tak plnily různé úkoly týkající se především vánočních tradic,“ objasnila Irena Molíková.

Navíc s předstihem oslovili také všechny školy a školky, od kterých pocházela doplňková výstava asi dvou desítek betlémů. Atmosféru dokreslila ještě expozice ve Smrčkově domě pod názvem Kapr v lidovém umění a vánoční tradici.

Na pódiu nechyběli také muži, starosta Jindřich Bláha a ředitel Rolničky Karel Novák ocenili odvahu i spojení sil všech dobrovolníků, jenž stáli za organizací a připojili i osobní přání hezkých svátků a klidného předvánočního období všem přítomným.

Evangelický farář Richard Dračka si pro tyto tři hlavní protagonisty přichystal i tři dotazy na tělo.

Jaké je vaše nejoblíbenější cukroví?

„Mě napadá asi vánočka,“ uvedl ředitel Rolničky.

„Já mám nejraději vanilkové rohlíčky,“ vybrala Irena Molíková.

„Mě chutná linecké cukroví,“ prozradil Jindřich Bláha.

Jaký je váš oblíbený alkoholický nápoj?

„Slivovice,“ odpověděl Karel Novák.

„Sklenka bílého vína,“ sdělila ředitelka základní umělecké školy.

„Svařené červené víno,“ dodal starosta.

Jaký je váš nejoblíbenější dárek od manželky/manžela a vysněný dárek?

Karel Novák řekl: „Výlet od manželky a vysněný dárek je ten, který se nedá splnit.“

„Pro mě je to každý dárek, který můj muž sám vymyslí. A všem bych jako vysněný dárek popřála hlavně zdraví,“ napadlo Irenu Molíkovou.

„Od manželky asi košile a vysněný dárek - pár hodin klidu,“ zavtipkoval Jindřich Bláha.

Vystoupil žesťový kvartet Ladislava Blehy, blues-rocková skupina Napříč, Anonym Voice s Jiřím Přibylem, flétnový soubor Flauti Sonori a Jana Rychterová s Two Voices.

Akci společně připravila Diakonie Rolnička, kulturní dům, informační centrum a řada dobrovolníků za finanční podpory města Soběslav.