Soběslav má opět svoji cukrárnu na náměstí. Lidé se jí konečně dočkali a v příjemně zrenovovaném interiéru provozovny mohou od čtvrtka ochutnat zákusky, kávu nebo třeba i chlebíček. Maminky uvítaly dětský koutek, a město tak získalo devět pracovních míst.


Spokojené maminky
Na čtvrteční slavnostní otevření cukrárny čekalo na náměstí asi padesát lidí.
„Konečně můžeme zajít na kávu i s dětmi, které si mohou hrát v dětském koutku. Cukrárna je příjemná a útulná, líbí se mi tu,“ zmínila se maminka Jana Vítová ze Soběslavi. Také další návštěvníci potvrdili, že cukrárna městu roky chyběla.
„Dříve tu byl mléčný bar, který zrušili nějak po revoluci, a od té doby nic. Cukrárna je skvělá, má vše, co má mít, a maminky s dětmi se zde mohou setkávat. Do dnešního dne jsme takovou možnost neměly,“ řekla za soběslavské maminky Veronika Gruberová.
Nekuřácká provozovna s asi čtyřiceti místy k sezení přivítá návštěvníky moderním interiérem. „V budově jsou nové rozvody elektřiny, vody a vzduchotechniky, nové toalety, zázemí, prostě všechno je nové,“ upřesnil František Syrový, společník firmy Opeko Choustník, která tak otevřela svou osmou pobočku.
Interiér je dílem sezimoústeckého architekta Bohuslava Štorcha, stěny zdobí obrazy táborského výtvarníka Teodora Buzu. „Sortiment zboží je podobný jako v táborské cukrárně Sandra; u nás jen určité výrobky dozdobujeme,“ dodal Syrový s tím, že výběrové řízení mohli vyhrát třeba i trhovci s oděvy. Soběslavská radnice, jako jedna z mála, dala přednost potřebnější provozovně.
„Chtěli jsme zachovat službu občanům a místo má tradici. Dříve zde byl mléčný bar,“ uvedl starosta Jindřich Bláha den po otevření cukrárny, jejíž opravu financovala i soběslavská radnice.


Čokoláda a vanilka
Čtyři hodiny po otevření se prodavačky za pultem nezastavily. Během hodiny namarkovaly přes sto nákupů a cukrářka Jitka Pakostová se u zmrzlinářského stroje jen otáčela. „Za čtyři hodiny jsem prodala přes sto zmrzlin. Větší zájem je o kopečkovou než o točenou. Soběslavané mají nejraději čokoládovou a vanilkovou příchuť,“ komentovala cukrářka a dodala, že jeden kopeček stojí jedenáct korun. Kornout točené zmrzliny přijde na patnáct.
Syrový podotkl, že cena zmrzliny vzrostla asi o patnáct procent. „Důvodem je samozřejmě cena mléka, protože si kopečkovou zmrzlinu vyrábíme sami,“ řekl. Velkou radost by mu udělalo, kdyby každý obyvatel města zašel do cukrárny alespoň pětkrát za rok.