Podle ní má Česko více než milion případů nakažení koronavirem a mnohé z více než 900 000 uzdravených doprovází komplikace spojené s proděláním této infekce. „Proto je nebytné se začít věnovat doléčení a rehabilitaci stavů po průběhu nemoci. Ze strany zástupců léčebného lázeňství již plynou návrhy na zařazení této indikace na seznam indikací pro lázeňskou léčebně rehabilitační péči, aby mohl praktický lékař předepsat svému pacientovi léčbu v rámci stávajícího systému veřejného zdravotního pojištění formou komplexní či příspěvkové lázeňské péče,“ vysvětluje mluvčí třeboňských slatinných lázní Martina Herchová. To je podle ní ale dlouhodobější záležitost. Proto třeboňské lázně začátkem února zařadily do svého portfolia pobytů samoplátecký léčebně rehabilitační pobyt po prodělání onemocnění covid-19. „Jedná se o speciální pobyt, který sestavili primáři obou lázeňských domů společně s odborným personálem lázní. Cílem je nastartovat regenerativní procesy v těle a podpořit rekonvalescenci jak po fyzické, tak po psychické stránce,“ přibližuje novinku mluvčí.

Ilustrační snímek.
Žena podvedla stovky lidí. Když jí nevynášela štěňata, vrhla se na elektroniku

Rozvedla také, že onemocnění covid-19 není pouze respirační infekce, ale může vyvolávat množství dalších problémů. „Kromě obvyklých dýchacích potíží jsou popisovány poruchy psychiky, nespavosti, nesoustředěnost, zhoršená kondice a výkonnost, bolesti svalového aparátu či svalová slabost,“ poukazuje na problémy po prodělání covidu.

A právě výběr procedur by měl zlepšit pocovidový život. „Jejich skladba je cíleně vybrána na obvyklé neduhy, které pacienty po prodělání koronaviru provázíí,“ říká. Jde například o koupele, inhalace, oxygenoterapie, nordic walking a jiné. "Navíc klient jde vždy přes lázeňského lékaře, který mapuje celkový zdravotní stav klienta a může pobyt upravit o případné další procedury," vysvětluje Martina Herchová.