Projekt Příběhy bezpráví vznikl před patnácti lety a jeho cílem je seznámit žáky a studenty s moderními československými dějinami. „Reagovali jsme na skutečnost, že na mnoha školách neměli žáci možnost dozvědět se ve výuce více o komunistickém režimu, tedy o nedávné minulosti, která stále výrazně ovlivňuje naše životy,“ sdělil ředitel vzdělávacího programu Jeden svět na školách ze společnosti Člověk v tísni Karel Strachota.

BESEDY S PAMĚTNÍKY

Letos si tak mohou zapojené školy vybírat z nabídky tří filmů. Tentokrát se tematicky vztahují k 30. výročí konce komunistického režimu u nás i v okolních státech a k tématu emigrace.

Projekt Příběhy bezpráví na ZŠ Choustník.
Pro choustnické žáky je Milada hrdinka

V úterý na táborské střední zdravotnické škole zhlédnou studenti film 1989: Z dopisů psaných přes železnou oponu. Se studenty bude poté besedovat pamětnice a bývalá ředitelka školy Věra Bozadžievová.

Táborská obchodní škola se v dosud neupřesněném termínu dočká návštěvy zakladatele táborského Občanského fóra a bývalého starosty Jiřího Fišera. Společně s ním bude se studenty besedovat také pamětník a učitel Jiří Kocman. Na studenty čeká jako film půlhodinový sestřih dokumentu Jana Špáty Největší přání 1989, který na základě názorů pestré škály mladých lidí věrně zachycuje stav společnosti v socialistickém Československu krátce před sametovou revolucí.

Tyrannosaurus Rex na jednom z obrazů celosvětově proslulého malíře.
Jan Sovák obdrží čestné občanství Tábora

Na besedu s hercem Janem Potměšilem se mohou za přibližně dva týdny těšit žáci základní školy v Malšicích, kteří uvidí film 1989: Z deníku Ivany A., jehož předlohou se stal autentický deník osmnáctileté Ivany.

Střihový snímek obohacený unikátními archivy, animacemi a výraznou hudbou je osobitým pohledem středoškolačky na poslední rok existence komunistického Československa.

Tábor slavnostně odhalí sochu Jiřího Hrzána už příští pátek.
Tábor odhalí sochu Jiřího Hrzána

„Považuji za zásadně důležité komunikovat s mladou generací o tom v jaké době jsem vyrůstal a žil v minulém režimu. Chci se podělit o svůj osobní příběh. Snažím se jim přiblížit souvislosti a zážitky tak, aby je mohli pochopit po svém a mohli si udělat svůj názor, i si vážit možností, které jim život ve svobodě nabízí,“ říká herec Jan Potměšil, který stejně jako celá řada dalších pamětníků navštěvuje v rámci besed po projekcích filmů školy zapojené do projektu.

Za dosavadní existenci projektu Příběhy bezpráví – Měsíc filmu na školách uspořádaly školy 8 238 projekcí, kterých se zúčastnilo bezmála 339 000 žáků.