Předplatitelka Marie Netušilová z Bechyně se v minulém týdnu pozastavila nad tím, proč ministerstvo práce a sociálních věcí zavádělo sKartu, kterou v současné době už ruší, a jak teď budou úředníci postupovat.

Na její otázku odepsal František Koníček, ministr práce a sociálních věcí vlády v demisi. „Cílem je, aby se vše odehrálo maximálně plynule a lidé zbytečně nemarnili čas na úřadech," tvrdí ministr František Koníček.

Podle zákona, který začal platit 1. listopadu, karta sociálních systémů přestane existovat během následujícího půl roku, tedy do 30. dubna.

V tuto chvíli není třeba, aby lidé chodili v předstihu na úřady a zjišťovali, co mají dělat. Úřady práce do 25. listopadu obešlou informativním dopisem všechny klienty, kteří sKartu vlastní, a vysvětlí jim, jak dále postupovat. Všichni držitelé sKarty by tak měli nejpozději do 1. prosince vědět, jak se v konkrétní situaci zachovat.

Na úřad nemusí

Změna se nedotkne lidí, kteří si dávky nechávají přeposílat z účtu sKarty na svůj bankovní účet. Od dubna to bude znamenat, že peníze budou dostávat přímo na vlastní účet.

Pokud ale klient prostřednictvím sKarty vybírá peníze z bankomatu, nebo platí kartou v obchodech, je nutné, aby nejpozději do konce ledna oznámil úřadu práce, jakým způsobem chce v budoucnu dávky dostávat: zda na účet nebo poštovní poukázkou. Na zapracování změn bude mít úřad dva měsíce. V opačném případě úřad práce začne vyplácet dávky nejpozději od dubna 2014 poštovní poukázkou na adresu, kterou dotyčný naposledy nahlásil.

Sedmdesátiletá Marta Shánělová z Bechyně odebírá Táborský deník deset let. „Mít noviny ve schránce se nám zdálo pohodlnější, než je každý den kupovat v trafice," říká Marta Shánělová, která pochází ze Znojma a na jih Čech je před asi dvaceti lety nalákali synové.

„Oba shodou okolností odsloužili vojnu na bechyňském letišti, našli si tu přítelkyně, oženili se s nimi a domů už se jim nechtělo. Když se narodila vnoučata, často jsme je jezdili hlídat. Nakonec jsme se s manželem rozhodli, že byt ve Znojmě prodáme a odstěhujeme se za dětmi," vypráví žena, která v současné době tráví volný čas nejen s kamarádkami, ale i se svým prvním pravnukem Vítkem.

Prohlédne servis

„Manžela z novin nejvíce zajímá sport a politika. To já nečtu vůbec. Já se spíše soustředím na rozhovory, na články o kultuře, čtu také stránku servisu, kde najdu, kdo se narodil a kdo zemřel a vyluštím si křížovku. Prohlédnu i stránku U nás doma, kam si čtenáři posílají vlastní fotografie a články," popsala Marta Shánělová, jak mají s manželem Ivanem rozdělené oblasti v novinách.

Příští týden by se chtěla dozvědět, jaký program se bude v Bechyni konat v období adventu. „Vánoce mám ráda, protože se sejdeme i se zbytkem rodiny, který zůstal na Moravě," dodala.