Jaroslav Čadek z Komenského ulice, jemuž bude příští rok devadesát let, se řadí ke skupině obyvatel, jež stavbu domu s pečovatelskou službou vítají. Jednou by jeho služby dokonce chtěl využívat. „Mluví se 
o něm dlouho a je dobře, že se postaví. Já bych tam šel hned, možná si dám žádost. Dcera mi sice obědy nosí, ale sama toho má hodně," říká senior, který k chůzi používá dvě hole.

Výstava návrhů domu s pečovatelskou službou začíná dnes v 18 hodin ve Spektru. Výstava potrvá do 31. ledna.

Podobně smýšlejících lidí žije v Sezimově Ústí víc, nicméně v anketě zhruba před třemi lety zvítězil plnohodnotný dům seniorů. „Pokládali jsme tři otázky, zvítězil dům seniorů, pak následoval dům s pečovatelskou službou (DPS) a nakonec denní stacionář. Dům seniorů by pro město mohl znamenat finanční kolaps, neboť už tenkrát náklady převyšovaly naše dva roční rozpočty," vysvětlil starosta Martin Doležal, proč postaví DPS. Tvář dostane podle týmu architektů, z nichž většina je z Prahy.

Občané Sezimova Ústí nicméně o možnost na umístění v klasickém domově pro seniory nepřijdou. Postaví ho sousední Tábor a Sezimovo Ústí se na něm výměnou za lůžka bude finanční podílet.

„Máme určené pořadí návrhů v architektonické soutěži, ale nemáme uzavřené řízení na zpracovatele projektové dokumentace," upřesnila aktuální situaci táborská místostarostka Olga Bastlová. Objekt nabídne různé typy lůžek: pro lidi s Alzheimerovou chorobou, v režimu DPS, pro odlehčovací služby a také denní stacionář pro 25 osob. Jak v Táboře, tak Sezimově Ústí by se za určitých okolností mohlo se stavbami začít už v příštím roce.

Stavba domu s pečovatelskou službou bude vznikat dvoufázově. Až dle aktuální potřeby dostane druhou etapu a tudíž finální podobu. Důvodem jsou nejen peníze. „Je to pro nás něco nového, protože doposud jsme občanům nabízeli pouze hodně omezenou kapacitu domu s pečovatelskou službou a teprve tehdy uvidíme, zda o službu budou mít zájem," říká starosta Martin Doležal.

Jak se tedy bude postupovat?
Celkem by dům měl mít kapacitu maximálně sto lidí, v první fázi vznikne třicet až čtyřicet míst a pak uvidíme, zda bude zájem o další. Nechceme stavět velký objekt a nakonec ho mít poloprázdný.

Bude nabízet i jiné služby?
Chceme v objektu ještě zřídit denní stacionář a hygienickou službu, na kterou nyní naši občané dojíždějí do Tábora. Jde o mytí, manikúru nebo pedikúru a podobně.

Máte po architektonické soutěži, znáte tedy podobu objektu. Jaký máte finanční strop na výstavbu?
Kolem osmdesáti milionů, ale ne všichni se teď do této částky vešli. Komise se ale usnesla, že to není výrazné porušení zadání, ale že na to bude hledět. Stejně jako při posuzování návrhů řešení se bralo v úvahu tak zvané trasování, které vymezují pohyb lidí, pohyb potravin, kudy se bude nosit špinavé prádlo. A ty trasy se nesmí křížit. Také někteří byty předimenzovali a lidé by si je nemohli dovolit, i na to jsme se soustředili.

Můžeme rozebrat časový sled a naznačit, kdy by se mohlo začít stavět?
Teď jsme ve fázi, že dokončili soutěží architektonickou část a nastává fáze vyjednávání s prvními třemi, a to o podmínkách zpracování projektové dokumentace. Pak bude uzavřená smlouva a předpokládám, že letos bychom zvládli projektové práce a zároveň by běželo územní řízení a řízení o vydání stavebního povolení. Pokud se nevyskytne problém, tak na jaře příštího roku bychom chtěli požádat o dotaci na stavbu a stavět.