Kociánka a rozvoj města. Tato dvě slova jsou nyní na radnici často skloňovaná a nabývají aktuálního významu. Obě spolu úzce souvisí, neboť se za nimi skrývá vybudování nové městské čtvrti.

Starosta Martin Doležal potvrdil, že první studii už mají odsouhlasenou a že start se jim blíží. „Už nám zbývá vykoupit poslední klíčový pozemek, u něhož běží dědické řízení," uvedl k připravenosti území.

Nová čtvrť se napojí na poslední řadu domů ve starém Ústí ve směru k Soukeníku, za čerpací stanicí. Nové bydlení tu jednou najdou stovky lidí. Jen rodinných domů tu bude pětaosmdesát.

Stát tu nebudou jen rodinné domy, územní plán dovoluje i bytové domy a občanskou vybavenost.

„Určitě jsem pro další rozvoj města, jiné pozemky už nemáme, tohle je poslední lokalita, kde můžeme stavět," podporuje plán zastupitel za ČSSD Ladislav Dostál. Louku na stavbu hodnotí jako problémovou, kterou jen občas posečou majitelé ovcí nebo koní.

„Je celá podmáčená, proto také nebude jednoduché tady stavět. Kdybychom měli zabrat les, asi bych byl proti, ale tahle louka k ničemu jinému není," ujišťuje zastupitel.

Vedle 85 rodinných domů počítá projekt s bytovkami se 186 byty a obchody.

„Tuto stavbu už máme ve svém rozpočtovém výhledu do roku 2020. Předpokládám, že projektově ji připravíme v roce 2018 a v následujících dvou budeme stavět," naznačil Martin Doležal časový sled.

Město se chopí pouze třetiny z celého projektu, a sice zasíťování pozemků určených pro rodinné domy. Ostatní půdu pro bytovky, obchody a služby plánují prodat soukromému investorovi. Ten se bude muset předem rozloučit s náročnější a hlučnější výrobou. Územní plán je v těchto místech nepovoluje. Zelenou mají obchody a služby. K tomuto komerčnímu využití je dle studie 23 tisíc čtverečních metrů.

Kociánka by v Ústí měla udržet hlavně lidi, kteří hledají pozemky na stavbu vlastního domu. „Na stavby je poměrně velký tlak, ale protože Sezimovo Ústí už prakticky nemá co nabídnout, přesouvá se do měst v okolí. Tímto bychom si lidi chtěli udržet," zmiňuje starosta. Takovým sousedem je hlavně Planá nad Lužnicí s lokalitou u Hejtmana. S mohutnou výstavbou, kde mají ještě kolem šedesáti volných parcel se počet obyvatel dostal už ke čtyřem tisícům.

Podloží louky za garážemi a čerpací stanicí vzbuzují obavy i u Jaromíra Duspivy, který v těchto místech žije přes 40 let.

„Pokud vím, je tady písčité podloží. Proto tu bylo dříve zakázáno stavět. Navíc louka sloužila jako přistávací plocha pro vrtulníky do vládní vily. Na druhou stranu dneska už jsou technologie na jiné úrovni, tak třeba se stavbou nebudou problémy," věří.

Na zrodem Kociánky se zamyslel také zdejší rodák Ladislav Šebek. „Největší problém vidím v tom, jestli se povede domluvit s majiteli prodej pozemků. Co je mi známo, je jich několik a za tři roky, co se o tom jedná, se jim nepodařilo dohodnout," obává se muž středního věku komplikací.

Jak ale řekl starosta, s výkupy se pomalu blíží do cíle, i když do něj nemusí dojít dost rychle. V cestě stojí dědické řízení.