Téměř v pravé poledne si včera Rudolf Havlík ve svých 82 letech vyšlápl pěšky z Blanického Předměstí do centra. Jak říká, povinnosti nepočkají.
„Já vedra zvládám normálně, nemám čas se někde schovávat. Zítra musím na hrob, tak jdu koupit kytky," vysvětluje neodkladnost cesty.

Na horko má svůj recept: vypije hodně studených bylinkových čajů a na zahradě má čtyři sudy s čistou vodou, jíž se polévá. „Ale mohl bych zajet do Sezimova Ústí na řeku, tam je koupaliště. Byl jsem na Knížecím rybníku a ten je špinavý," plánuje, ale řeku by zatím měl vynechat.
Pětatřicetistupňová vedra na mnohých místech mění plány a zvyklosti. Jedna zásada je ale společná i pro zvířata: velký přísun tekutin.

Rada lékaře

Praktický lékař, Miroslav Smažík, Mladá Vožice:
„Nejohroženější skupinou jsou kardiaci a malé děti. Při těchto teplotách je nutné pít víc než obvykle, to znamená až čtyři litry denně. Nejlepší je chladná, nikoli ledová voda nebo minerálka. Doporučuji chránit se před sluncem, vyhledávat stín a neprovádět extrémní zátěž a vůbec raději omezit aktivitu. Také radím nepřehánět to v autech s klimatizací, rozdíl mezi teplotou uvnitř vozu a venkovní by měl být jen kolem pěti stupňů. Velké rozdíly jsou totiž živnou půdou pro angíny."

Změna režimu

Markéta Brtnová, táborský školský odbor:
„V kompetenci ředitelů je přizpůsobit program, aby se vyhnuli krizovým situacím a děti nebyly vystavené velké námaze. To znamená, že například necvičí venku. Včera také měli jít prvňáčci ze školy ve Zborovské na výlet na Harrachovku, ale protože by byly vystaveny přímému slunci, tak ho zrušili. Ve školách také dbají na pitný režim, hlídají, aby děti hodně pily.

Vlastislav Šlajs, ředitel Strabagu ČB, který staví D3:
„Samozřejmě, že je to nyní na stavbě náročné, protože pokládaná směs má kolem 150 stupňů a k tomu připočtěte teplotu venku. Omezení prací děláme tak, aby nedošlo k ohrožení lidí, ale musíme se s tím poprat, abychom dodrželi termín zprovoznění nového úseku. Dělníci tak mají častější přestávky v práci."

Péče o zvířata

Lenka Hrubá, tisková mluvčí ZOO Větrovy:
„V těchto vedrech nejvíce trpí velká zvířata jako jsou medvědi, jaci nebo bizoni. Abychom je zchladili, tak je kropíme vodou. Na druhou stranu surikaty se nyní cítí jako doma v Africe. Zatímco jiná zvířata jsou spíše zalezlá, ony sluníčko vyhledávají. Všem rozdáváme speciální zmrzliny. Velkým šelmám mraženou vodu s krví a malým mraženou vodu s rozmixovaným ovocem. To lížou a tím se ochlazují."
Pejskařům pak veterináři doporučují směřovat vycházky na ráno nebo večer, nenechávat psy v autech a podávat dostatek vody.