Tři vesnice okresu čekají v příštím roce komunální volby, dvě z nich do té doby pojednou podle provizorních rozpočtů. To znamená, že neplánují žádné investiční akce.

V Zadní Stříteži, kde budou lidé nové vedení obce volit jako první, a to v sobotu 31. ledna, si řádný rozpočet ještě stihli schválit. Bečice u Malšic i Roudná u Soběslavi pojedou do jara v provizoriu. „Nenaplánovali jsme proto nyní žádné investice, ale pouze základní věci spojené s provozem vesnice," uvádí dosavadní starosta Bečic Radislav Daněk, který sice ve volbách už neuspěl, ale protože v obci nemají platné zastupitelstvo, musí ji vést dál.

Původní starosta tak má za úkol připravit návrh jednoduchého rozpočtu a svolat k jednání současné zastupitele, aby jej schválili. Stane se tak 22. prosince od 19 hodin v budově obecního úřadu.

I provizorní rozpočet navrhují přebytkový. Hlasovat o něm může i Radislav Daněk, ačkoli se do sboru v říjnu vůbec nedostal. „Řádný rozpočet si schválí až noví zastupitelé, nebo si mohou nechat tento a případné investice, jež si naplánují, mohou řešit pomocí rozpočtových změn," naznačuje starosta další možný postup v Bečicích.

Omezené výdaje mají také v Roudné, kde při ustavujícím zasedání odstoupili všichni tři nově zvolení zastupitelé z SNK Roudné a Janova Jiří Kadlec, Luděk Cvrček a Václav Bučinský, čímž zastupitelstvo nemá potřebný počet členů. „Ustavující schůzi měl řídit nejstarší člen, ale řídil ji ještě nezvolený starosta, vůbec nám nedali slovo a začala volba. Ani jsme si nemohli postavit protikandidáta, zamítli nám i diskuzi, proto jsme odstoupili," říká Jiří Kadlec.

Peníze do jara

Také v Roudné budou řádný rozpočet schvalovat až po nových komunálních volbách, které se i v Bečicích budou konat v březnu. V Roudné běžně hospodaří s příjmy kolem šesti milionů korun. 

„My nemáme příjmy z lesů, obec žije jen z peněz od státu, proto nemáme peníze na funkci uvolněného starosty," dodává Luděk Cvrček další z důvodů, proč při volbě nepodpořili současného uvolněného starostu Roudné Karla Mattanelliho z konkurenčního Sdružení nezávislých.

To si v pondělí schválilo, že do konce března mohou utratit maximálně dva miliony korun, přičemž na povinné platby na začátku roku budou potřebovat 1,33 milionu. Rozhodli o tom tři ze čtyři zastupitelů: starosta Karel Mattanelli, Radka Čistecká a Eva Kropáčková.

Když se naposledy před říjnovými volbami sešli dosluhující zastupitelé Zadní Stříteže, svým nástupcům rozpočet ještě stihli schválit. Z investičních akcí jim naplánovali pouze opravu kapličky za 107 tisíc. Rozpočet pro rok 2015 je sestavený jako vyrovnaný, na obou stranách je tak částka 623 900 korun.

Autor: Redaktoři Táborského deníku