Jen pár kilometrů od Tábora, ve vesnici Dolní Hořice, žije rodina Příkopova, jejíž součástí je sedmiletá Nela. Ta se stala letošní tváří Velikonoc s Jesusem. Charitativní akce, která pomáhá lidem s postižením.

„Z několika kandidátů jsme se jednoznačně rozhodli pro Nelu, které lékaři po narození zjistili těžkou vrozenou srdeční vadu,“ zdůvodnil výběr Štěpán Pavlík z pořádajícího občanského sdružení.

Rány osudu

Když bylo Nele deset dnů, prodělala si v nemocnici v Motole svou první operaci. Na rodiče však o devět měsíců později dopadla další krutá rána: lékaři u jejich dcery zjistili mozkovou atrofii. Tu se jim sice podařilo odstranit, ovšem s následky se Nela bude potýkat celý život.

Trpí středně těžkou mentální a pohybovou retardací. Nela se musí tvrdě dopracovat ke všem úkonům, které jsou pro zdravé děti naprostou samozřejmostí, ať už jde o udržení lžíce, zubního kartáčku nebo pastelky na kreslení.

Aby dívenka mohla bezpečně udržet rovnováhu a zpevnit si operované nohy, potřebuje speciální chodítko.

„Pomůže jí i vyrovnat páteř, která je v důsledku zkrácení šlach mírně deformovaná, a alespoň částečně jí umožní samostatný pohyb, kterého je v současné době schopna pouze s pomocí jiné osoby,“ dodává Pavlík.

Jako již sedmkrát za sebou zorganizovalo sdružení Fest 2004 pomoc pro postiženou osobu, chce stejným způsobem pomoci i během osmého ročníku. Dobrovolným dárcům tak opět nabídne několik možností, jak rodičům Nely pomoci s nákupem chodítka.

1. Hotovostí do zapečetěných sbírkových pokladniček na několika místech: v Táboře v OD Dvořák a restauraci Café No. 18, v plánské knihovně, v cukrárně U Josefa v Sezimově Ústí, v Bechyni v 1. Bechyňské koláčovně. Dvě sbírková místa budou zřízena rovněž v Praze na Žižkově, v lékárně U Matky Boží a v prodejně zdravotnických potřeb Veronica v ulici Jana Želivského.

2. Převodem na speciální sbírkový účet u Fio banky č. 2900212569/2010

3. Zasláním dárcovské SMS ve tvaru DMS NELA na číslo 87 777.

4. Účastí na tradičním koncertu – 8. Velikonoce s Jesusem, který se bude konat v táborském Mileniu na Boží hod, tedy osmého dubna.

Sbírka potrvá od 19. března do 20. května.

Koncert přinese vystoupení formace Tábor Superstar Band, která jako každým rokem zahraje a zazpívá rockovou operu Jesus Christ Superstar. Formaci pěti muzikantů a sedmi zpěváků doprovodí dechová sekce kapely Blue Band a taneční skupina Coda. Na pódiu bude instalována velkoplošná obrazová projekce.

Projekt Tábor Superstar Band vznikl v roce 2004 se záměrem nabídnout koncertní podobu průřezu tímto legendárním dílem hudebníka Andrewa Lloyda Webbera a textaře Tima Rice.