Pokud jste v sobotu vyrazili do Bechyně, již po cestě jste mohli potkat skupinky nadšenců na koloběžkách, které se jako nezřízená střela řítily do města za jasným cílem. „Vyexovat" půllitr piva, zapít ho mlékem a zdolat zhruba čtyřkilometrovou trať v co nejrychlejším čase. Právě tohoto nelehkého úkolu se zhostila i parta Žluté nebezpečí, která si nenechala ujít již 41. ročník Koloběžkové Grand Prix Bechyně.
Jak za tým upřesnil Jiří Novotný, koloběžce pro osm lidí mohli návštěvníci fandit nejméně potřicáté.

„Vyrazili jsme sem ze Sudoměřic u Bechyně a v této sestavě jedeme s klukama podruhé. Někteří z nás jeli ale už patnáctkrát. Koloběžka tady startuje už nejméně třicet let," konstatoval Jiří Novotný s tím, že zdolat celou trasu je mnohdy náročné: „Nejhorší pro nás je dostat se ze startu do cíle. Povinné zastávky nám ale cestu zpříjemňují, teplé pivo a teplé mléko dodá totiž energii," vtipkoval.
S jejich žaludkem tato kombinace v parném dnu ale ještě nezatočila. „Jsme tvrďáci zvyklí na ledacos, zapřeme se, a tak zvládneme i mléko," usoudil Jiří Novotný.

Jeho kolega Lukáš Houdek ale naznačil, že kvalifikační podmínky jsou více než náročné, a to i v tréninku pití piva: „Týden předem už trénujeme a i do Bechyně jsme dojeli na koloběžce. Řidiči troubili, mávali a nikdo se nás ani nesnažil zajet. Málokdo nás totiž předjede" směje se Lukáš Houdek.

I přesto, že Žluté nebezpečí bere závod s nadsázkou, téměř všechny posádky sudoměřické koloběžky pravidelně stály na stupních vítězů ve své kategorii.

Na start 41. ročníku se letos postavilo 157 dětí a přes 200 dospělých. „Nejvyšší počet členů posádky není stanovený. Prakticky může být jen jeden nebo může být závodníků na jednom stroji i dvacet," sdělil jeden z organizátorů Peter Bereš s tím, že u zrodu závodu stojí parta Sláva nám.

Na počátky klání vzpomínal i návštěvník Ladislav Syrovátka: „Chlapi byli na Moravě na štandu a tam našli inspiraci. Když přijeli do Bechyně, tak to napodobili a koloběžky byly na světě. První ročník jela jenom z hecu parta Sláva nám a pak začalo nadšenců přibývat," nastínil počátky dlouhé historie Koloběžkové grand Prix Bechyně Ladislav Syrovátka.