Po půlročním hájení se těší až vyrazí podél řeky či vodní nádrže s přívlačí. „Jde o aktivnější způsob rybolovu. Během zákazu se ryby vytírají, štika v březnu, candát minulý měsíc,“ vysvětlil.

OBLÍBENÉ LOKALITY

Atraktivní lokalitami jsou přehrady jako Lipno, Orlík, ale i táborský Jordán. „Lipno je vyhlášené kvůli candátovi, sem se sjíždí na podzim rybáři z celé republiky i ze zahraničí na závody, kdy se chytají tři druhy- štika, candát a okoun,“ uvedl, že se počítá největší ulovený kus.

I menší říčka dokáže překvapit. „Chytá se na všech tocích, Vltavě, Lužnici, Nežárce, Otavě, známou lokalitou jsou také Veselské pískovny,“ dodal. Dravé ryby se loví na živé nástrahy nebo jejich napodobeniny. „Jde o barevné třpytky, woblery, twistery a další druhy umělých avšak dost realistických nástrah,“ přiblížil s tím, že v obchodě je z čeho vybírat.

Jaký je váš nejlepší úlovek?
Odměníme nejlepší fotky rybářů a jejich úlovků

Na některých revírech jsou však specifická pravidla. „Na Lipně lze použít rybičku až od patnácti centimetrů z důvodu ochrany podměrečných candátů,“ objasnil.

Lov na přívlač regulovaný není. „U tohoto způsobu rybolovu nemá ryba tendenci polknout návnadu hluboko a snadněji se tak vytahuje,“ přiblížil s tím, že nehrozí velké ztráty osádky.

KOLOSÁLNÍ ÚLOVKY

V jihočeských revírech se dají chytit štiky kolem 130 centimetrů i metroví candáti. „Hodně lidí se zaměřuje na candáta, protože pro kulináře jde o kvalitní maso,“ osvětlil.

Ilustrační foto.
Rybáři chytat mohou, mají výjimku

Jak doplnil předseda místní organizace ČRS v Plané nad Lužnicí Antonín Šebek, na dravce místní chodí na řeku. „Rybáři obsadí jezy na Lužnici v Plané, Roudné i Soukeník, chytá se také v meandrech a tůních,“ řekl.

Hodně z nich jde přímo na sumce. „Loví se několika způsoby, na plavačku ode dna nebo na přívlač,“ sdělil.

Kromě rybářů, kteří prochytávají řeku přívlačí existují i tzv. bodkaři. „Ti mají místa, nahazují rybičku na plavanou a čekají dokud jim nezabere,“ shrnul. Nejhůře se podle něj líčí na bolena. „Ten se nenechá jen tak napálit,“ uzavřel Antonín Šebek.

„Po dešti budou brát,“ říká rybář z Plané

Josef Melena z Plané nad Lužnicí je zapáleným rybářem od dětství. „Chodím na ryby rád, u vody si posedím a popovídám s kamarády. Když jdu na dravce, tak je mi jedno jestli chytím sumce, candáta nebo štiku,“ popsal. Rybaření má v rodině. „Na ryby mě brával táta i děda,“ prozradil. Jeho revírem je hlavně Lužnice, ale zastaví se i na Rohlíku nebo Jordánu. Mezi největší úlovky řadí sumce o délce 162 centimetrů z roku 2004. Na zahájení letošní rybářské sezony se osobně moc těšil. „Teď když napršelo, tak by mohly ryby brát, voda je totiž více okysličená,“ upozornil s tím, že se rybolovu věnuje přes 50 let.