Řadu let chybělo v obci místo, kde by se mohli obyvatelé setkávat při společných akcích. S tím je teď konec. V sobotu v 15 hodin Roudenští slavnostně otevřou nové komunitní centrum. Vyrostlo ve středu obce jako přístavba objektu, který před dvěma roky obec koupila a zrekonstruovala na prodejnu smíšeného zboží.

PRO ZÁBAVU I POMOC

Přístavbu komunitního centra zahájila loni v září a za necelý rok byl objekt spuštěn do zkušebního provozu. Vznikl tak multifunkční sál, který pojme více než stovku lidí a pomocí dveří ho lze rozdělit na dva samostatné prostory. V sále je pódium s oponou, promítací technika, dobrá akustika a spousta prostoru pro tanec či jiné pohybové aktivity.

„Chceme, aby se centrum stalo přirozenou součástí života obce. Aby ho využívaly místní spolky, jako jsou hasiči, myslivci, spolek žen, jógy i důchodců. Rádi přivítáme i spolky z okolních obcí,“ sdělila starostka Eva Kropáčková.

Součástí centra je i kuchyně s výdejnou jídla a výčep, takže při akcích bude zajištěno občerstvení.

Cílem komunitního centra je zamezit sociálnímu vyloučení skupin, které jsou jím zvláště na vesnici ohroženy. To znamená seniorů, matek na mateřské, nezaměstnaných a lidí v tíživé životní situaci.

„Spolupracujeme proto s odborem sociálních věcí Městského úřadu v Soběslavi, který je schopen zajistit poradenství v jednotlivých oblastech. Dalším naším partnerem je soběslavská Rolnička,“ doplnila starostka. Doufá, že lidé sami přijdou s nápady, k jakým dalším aktivitám nové prostory, k nimž patří i terasa, využít.

Zatím jsou do konce roku v plánu mikulášská, vánoční koncert a výstava, divadelní představení, schůze spolků, vítání občánků a pravidelné cvičení jógy a setkání důchodců.

Výstavba centra včetně vybavení stála necelých 17 milionů korun, obec si na ni vzala třináctimilionový úvěr. Dotace nepokryje ani polovinu nákladů.

Kateřina Menglerová