V úterý vystoupal teploměr v kraji nejvýše v Hliništi nedaleko Volar, kde meteorologové naměřili 22,3 °C, což bylo jen o dvě desetiny stupně pod rekordem z roku 1989. Smůlu ale měly oblasti, kde se udržela po celý den nízká oblačnost, třeba na Táborsku se rtuť většinou jen váhavě přehoupla přes 12 °C.

Sokolský ostrov v centru Českých Budějovic.
Místo Sokoláku Gottův ostrov?

Jasnější počasí však letos znamenalo už několikrát řetězový pád rekordů. Naposledy v pondělí. Nové zápisy pro 21. říjen bylo nutno udělat podle Markéty Augustinové z Českého hydrometeorologického ústavu na dvou třetinách stanic, kde se měří více než 30 let. Nejvíce v kraji bylo ve Vyšším Brodu, a to 26,4 °C (dosud rekord pro 21. říjen 20,7 °C z roku 1982), Vimperk ohlásil 25,5 °C (zatím 19,4 °C z roku 2008) a Tábor 21,6 °C (dosud 21,2 °C z roku 2008).

Členové Cyklo Budějovice, sdružení občanů usilujících o zlepšení podmínek pro cyklisty v krajském městě, vytvořili u kruhového objezdu v Litvínovicích na místě, kde minulý čtvrtek přejela tatra poštovní doručovatelku, stylizované memento.
Vnouče cyklistka pohladit nestihla

V příštích dnech povládne dál počasí inverzního charakteru, ale v pátek očekávají meteorologové frontu, která by měla inverzi narušit a nejvyšší teploty v kraji srovnat na úroveň kolem 18 °C. Na sobotu pak má počasí nabídnout ve dne jasno v celém regionu. Řidiči by ale měli všude počítat s ranními mlhami. V neděli už se může zase vrátit inverzní ráz počasí.