Předpoklad, že během léta klesnou počty nezaměstnaných nevyšel.
„Nově se v červenci na úřad práce přihlásilo 573 osob. Je to o 100 uchazečů více než v předchozím měsíci, kdy jsme zaevidovali 473 uchazečů,“ uvedla analytička táborského úřadu práce Dagmar Kulvaitová.

Z normálu poněkud vybočuje nárůst nezaměstnaných lidí ze školství. Úřad práce zaevidoval jednačtyřicet osob. Podle analytičky přitom předpokládali, že půjde spíš o nové absolventy.

O bývalé studenty však v tomto případě nešlo. „Kontrolou jsme zjistili, že jde o zaměstnance. Absolventů a mladistvých jsme zaregistrovali 292, což je dokonce o tři méně než v předcházejícím měsíci,“ uvedla analytička.
Čísla nezaměstnaných nesnížily ani stavební sezónní práce. Některé firmy dokonce propouštěly. Jednou z nich byla i táborská stavební firma Topas, z níž se na úřad přišlo zaregistrovat šest lidí.

„Jednalo se o i dlouholeté kmenové zaměstnance. Museli jsme totiž pozastavit stavební činnost. Vzhledem k množství stavebních firem a konkurenci bychom museli jít pod vlastní náklady, a to by bylo pro firmu likvidační,“ vysvětlila ekonomka firmy Lenka Krejčová.

Žádaní jsou kuchaři

I přes vysokou nezaměstnanost a turistickou sezonu mají problém sehnat zaměstnance restaurační zařízení i bary. Chybí kuchaři, číšníci, servírky i barmani.
„Zájem o práci by byl, ale zájemci nejsou kvalitní, bohužel. Řemeslo zdevalvovalo a kdo něco umí, odchází do Prahy nebo do zahraničí,“ posteskl si nad současnou situací při výběru zaměstnanců spolumajitel penzionu Alfa na Starém městě Martin Tlapa, který nabízí volné pracovní místo barmana.

V červenci poklesl i počet vyřazených uchazečů z evidence. Bylo vyřazeno 523 lidí, přičemž ze měsíc červen se jednalo o 770 uchazečů.
Vyšší nezaměstnanost zvyšuje i skutečnost, že se během dvou letních prázdninových měsíců nekonají rekvalifikační kurzy.
V červenci si nezaměstnaní mohli vybírat z celkem 232 volných pracovních míst, což bylo od 24 míst méně než v měsíci červnu. Na jedno volné místo tak připadlo 20,5 uchazeče.

Své uplatnění by našli i občané se zdravotním omezením, pro něž bylo z celkového počtu určeno 24 volných míst a 30 míst bylo vhodných pro absolventy a mladistvé.

Z celkového počtu evidovaných 4759 lidí bez práce bylo 3739 vedeno na Úřadu práce v Táboře a 1020 na pobočce v Soběslavi.
V míře nezaměstnanosti v rámci Jihočeského kraje region Tábor klesl na sedmé, tedy nejhorší místo s hodnotou 8,7 procenta.
Za prvních deset srpnových dnů se nechalo nově zaregistrovat na úřadu práce dvě stě třicet dva lidí.

Pavlína Macelová