Žádal totiž o další peníze na vybudování centra pro duševně nemocné. Užil si pověstné grilování. „Nebylo to příjemné, vždycky je složité jít žádat o navýšení peněz. Nikdy bych ale nešel, kdybych k tomu neměl pádný důvod,“ připouští horké chvíle před zastupitelským sborem.

Již jednou horko těžko politiky přesvědčil k uvolnění 850 tisíc korun ke splnění nejnutnějších podmínek vzniku centra. A v pondělí si přišel pro další statisíce. Celkem si odnesl 640 tisíc, ale s odřenýma ušima.

K uvolnění dalších peněz dalo souhlas jen 15 z 23 přítomných zastupitelů. Chyběl i hlas místostarostky pro sociální věci Olgy Bastlové.  „Pan ředitel mne stoprocentně nepřesvědčil, že má projekt dobře připravený. Přesto věřím, že centrum dopadne dobře a také jsem pro něj v květnu hlasovala. Teď jsem ale úplně spokojená nebyla,“ zdůvodnila.

Příprava centra, které má vzniknout stavebními úpravami v současném objektu Fokusu, má už třetí dějství. V prvním se řediteli zastupitele přesvědčit nepodařilo, neboť náklady dosahovaly až na 24 milionů. Z toho důvodu nedostal ani 600 tisíc na projekt.

Při druhém pokusu už byl žadatel úspěšnější, byť zadarmo to nebylo. Centrum seškrtal na jeden milion včetně projektu. Takový návrh dostal šanci. Starosta Jiří Fišer v květnu nabyl přesvědčení, že takto investice bude méně riskantní.

To ale ještě ani on netušil, že na stůl dostanou třetí žádost. Tentokrát na 638 tisíc, neboť při drastických škrtech vypadlo parkování a objevila se také například potřeba výměny elektrorozvodů a zavedení vzduchotechniky na WC. „Takového rozpočtáře bych hnal klackem,“ ulevil si Petr Havránek z T2020, byť Jan Mácha tým obhajoval.

„Projektantka nás potom upozornila, že bez parkování nám projekt u stavebního úřadu neprojde, a tak jsme ho museli doplnit a k tomu navýšit rozpočet. Nevím, co by se s centrem dělo, kdybychom peníze nedostali. Určitě by bylo výrazně ohrožené nebo alespoň zpožděné,“ říká ředitel, který ještě bude usilovat o registraci centra u kraje.

Nyní do městského domu. investuje 1,4 milionu. Až jednou dům Fokus vrátí, bezúplatně vše z této dotace půjde do majetku Tábora.