Šestý ročník „pytlačení“ na Lundárku, které uspořádala obec s podporou Skupiny ČEZ v rámci programu letošního Oranžového roku v okolí Jaderné elektrárny Temelín, doprovázelo teplé a slunečné počasí, což bylo znát i na lovecké účasti. Do klání o titul pytláka roku se přímo zapojilo celkem 32 dospělých a 18 dětí. „Naší pytláckou soutěž od prvního ročníku pravidelně podporuje temelínská elektrárna, což nám usnadňuje její organizační zajištění, včetně možnosti pořízení věcných cen pro nejlepší lovce. Jde o velmi oblíbenou a také hojně navštěvovanou akci, takže samozřejmostí jsou vždy i desítky diváků,“ uvedl starosta Nákří Miloslav Jodl.

Pravidla i pro pytláky

Kdo se domnívá, že pytlačení nemá žádná pravidla, snad vyjma jediného, tedy nenechat se chytit, má určitě pravdu. V Nákří ovšem byly mantinely sobotního „pytlačení“ velmi přesně nastavené. Přísně zakázáno bylo veškeré komerční rybářské náčiní s výjimkou vlasce, háčku, olůvka a podběráku, ovšem nejlépe domácí výroby. Nutno ovšem dodat, že ceny pro nejlepší lovce už tvořilo klasické vybavení sportovního rybáře, skládací sedačky, podběráky, kufříky na náčiní a podobně.

Římovský běh pro úsměv se konal na starém fotbalovém hřišti. Výtěžek je věnován devítileté Aničce na speciální zdravotní pomůcky.
OBRAZEM: Římovský běh pro úsměv zase rozdával radost i peníze na dobrou věc

Letošní ročník organizovaného „pytlačení“ v Nákří byl výjimečným nejen tím, že to „místním hrdým pytlákům nandala žena“, ale i tím, že soutěž slavnostně ukončila nedávnou opravu Lundárku. I na ni přispěla obci Skupina ČEZ. „Došlo k opravě hráze, vpusti i výpusti rybníka a jeho odbahnění, čímž se zvýšil retenční prostor pro zadržování vody na dvojnásobek,“ poznamenal Jodl. To ovšem umožnilo také rozšíření obsádky Lundárku a možná i proto byly sobotní úlovky v porovnání s předchozími roky velmi slušné. Pytláci na své improvizované rybářské náčiní tahali z vody především kapry a líny. Jako vždy se lovilo podle pravidla „Chyť a pusť“, takže obec o své ryby nepřišla. O vítězi rozhodoval součet délek ulovených ryb.

Chlapy nechala za sebou

Titul Pytlák roku mezi dospělými získala za už zmíněný úlovek o celkové délce 81 centimetrů Jitka Dvořáková. Za ní se umístil se 78 centimetry Josef Vobr a se 77 centimetry Petr Vaněk. Pytlákem roku mezi dětmi se stal Lukáš Dvořák s úlovkem dlouhým 156 centimetrů před druhým Markem Vaňkem (132 cm) a jeho bratrem, „temelínskou vydrou“ Matějem Vaňkem (103 cm). Přezdívku „temelínská vydra“ získal Matěj proto, že nechybí na stupních vítězů žádné rybářské soutěži v okolí elektrárny.

V sobotu 4. září Barokní dvůr pořádal již posedmé dožínkové slavnosti. V pestrém programu si vybrali děti i dospělí.
Dožínky v Borotíně opět nezklamaly. Bavil bednář, kovář i technika

Důvod pravidelné podpory temelínské elektrárny této nákeřské společenské aktivitě vyjádřil už dříve vedoucí útvaru jaderné komunikace ČEZ Petr Šuleř slovy: „Oranžový rok mimo jiné o nápadech a toto je ukázkový příklad akce, která spojuje tak trochu dobrodružství, pobyt v přírodě, jihočeskou pytláckou tradici a zábavu pro všechny generace,“ řekl.

Nákří leží zhruba 11 kilometrů severozápadně od Hluboké nad Vltavou v rovinaté, rybníky protkané krajině. V současné době zde žije 220 stálých obyvatel.

Petr Pokorný