Informoval o tom mluvčí táborské ZOO Filip Sušanka, že chránit ohrožené druhy zvířat je posláním zahrady, a to nejen zvířat, která žijí v jejím rozhlehlém areálu, ale všech zvířat. Velmi často i konzultuje právě se soukromými chovateli záležitosti týkající se chovu.

Chovat exotické zvíře může být podle ředitele ZOO Evžena Korce lákavé, ne každý mu ale dokáže zajistit vhodné podmínky. "Kromě dostatečného výběhu a zázemí je nutné počítat s velkými náklady na odpovídající stravu a kvalitní veterinární péči. Spousta chovatelů si to při pořízení vysněného zvířete neuvědomí a zjistí to, až už je pozdě. Naposledy se na nás obrátila majitelka pumy americké, které úřady už před časem kvůli nesplnění zákonných povinností chov zrušily. Majitelka ale pumu měla u sebe i nadále, protože ji neměla kam dát. Po dohodě s ní jsme pumě nalezli odpovídající nový domov v rakouském Tierpark Altenfelden, kam jsme ji převezli tento týden,“ říká ředitel ZOO Tábor Evžen Korec.

Puma americká od soukromé chovatelky zvládla převoz v pořádku a hned po transportu a vypuštění do výběhu začala svůj nový rozhlehlý domov zvědavě prozkoumávat. Jako výborný lezec jistě využije některou z mnoha překážek, kterých má ve svém novém výběhu spoustu.

Puma americká se volně vyskytuje v Severní i Jižní Americe, od Kanady až po nejjižnější cíp kontinentu. Místní jí přezdívají mountain lion – horský lev. Je to vyjádření úcty před vrcholovým predátorem a druhou největší kočkovitou šelmou amerického kontinentu. Nezalekne se ani před jinými predátory, zaútočí klidně i na kojoty či aligátory.

Žijí samotářským způsobem života, samci se se samicemi sdružují jen v době páření. Samice vábí samce hlasitým voláním, ti pak o možnost pářit se s ní mezi sebou bojují. Pumy často útočí skokem z výšky, překvapenou kořist většinou usmrtí prokousnutím hrdla. Nejčastější potravou jsou jelenovití, loví také menší zvířata, jako jsou bobři, pásovci, divoká prasata, veverky, králíci, mývalové, skunkové a malí hlodavci.

Pumy se ve volné přírodě striktně vyhýbají teritoriím, ve kterých žijí jaguáři. Jsou vynikající skokani, z místa dokáží skočit až šest metrů, s rozběhem až dvojnásobek. Ocas používají při skoku jako kormidlo. Není vědecky potvrzeno, že by se puma vyskytovala v černé barvě.