Přestože nákaza ptačí chřipkou se zatím v okrese neobjevila a v republice není znám ani případ přenosu na člověka, lidé i dotčené instutice začínají být ve střehu.

Lidé ve střehu

Zvýšený zájem v souvislosti s ptačí chřipkou zaznamenala i Městská policie v Táboře.
„Lidé na situaci reagují. Už včera jsme měli informaci o uhynulých pěvcích, vlaštovky a podobně, o kterých se dá říct, že jejich úhyn s ptačí chřipkou nesouvisí. Jedná se většinou o pěvce okolo silnic, kteří jsou sraženi autem. Samozřejmě respektujeme zvýšenou opatrnost, ale zatím jsme neměli hlášení kachny, labutě nebo podobného ptáka. Toho, co si lidé ještě před týdnem nevšímali, si dnes všímají,“ vysvětluje velitel Petr Svoboda.

Stravování

Občané zatím své stravovací zvyklosti nejsou nuceni měnit.
„Současná situace mě v mém stravování nijak neovlivňuje. Drůbežího se nebojím. Zrovna dnes jsem měl k obědu kuře v marinádě,“ nechal se slyšet Josef Novotný z Tábora.
„Kuřecí si dám, i když raději doma, abych měl jistotu, že je dobře propečené,“ zmínil se Ondřej Táborský.

Skladování potravin

„Drůbeží maso by se mělo skladovat odděleně od potravin, které jsou určeny k přímé konzumaci. Doma v ledničce i v tašce při nákupu. Když si dáte do jedné tašky chlazené kuře a na to salám, tak nejspíš dostanete salmonelu. Bývají třeba problémy se salmonelou v restauracích, ale ne kvůli drůbeži samotné, ale kvůli nedodržení hygienických pravidel,“ upozornil ředitel Krajské veterinární správy František Kouba.

Kontroly

Kouba dále ujišťuje, že veterinární kontroly se provádí tak, aby jak ptačí chřipka, tak i jiná onemocnění u zvířat byla odhalena včas. Není to jen u ptactva, ale jedná se třeba i o nemoci skotu a včelí mor.
Státní veterinární zpráva včera vydala mimořádná veterinární opatření, která omezují pohyb v zajetí chované drůbeže. Například se zde uvádí.
Chovatelům, kteří jako podnikatelé chovají drůbež nebo jiné ptactvo se v nich bez zbytečného odkladu, nejpozději však od 30. června zakazuje chovat drůbež nebo ptactvo ve volném běhu.
Dále jsou povinni hlásit krajské veterinární správě u drůbeže pokles v příjmu potravy a vody o více než 20 procent, pokles v produkci vajec o více než pět procent po dobu delší než dva dny a úmrtnost vyšší než tři procenta týdně.

Situace pod kontrolou

Výrobci mají situaci pod kontrolou. Holding Agropol Group, pod který patří mimo jiné i závod Jihočeská drůbež Tábor, již předevčírem vydal prohlášení ve kterém ujišťuje, že veškeré drůbeží maso a produkty z drůbežího masa, které jsou vyráběny v jeho zpracovatelských závodech, byly jsou a budou pod stálým veterinárním dozorem a jsou zdravotně nezávadné.
„Domníváme se, že pro spotřebitele je riziko opravdu nulové. Pokud se maso tepelně upravuje vir se bezpečně ničí. Zatím je to pouze nemoc zvířat. Už od minulého roku, kdy byl velký boom s ptačí chřipkou, tak jsme omezili pohyb osob do zpracovatelských závodů, umístili jsme dezinfekční rohože a podobně. U veterinárních kontrol už asi není co přidávat. Protože veškeré maso, které jde z výkrmu na naší porážku, musí mít jednu prohlídku ve výkrmu, další se provádí před porážkou a další po porážce. To je standardní postup, ať chřipka je, či není,“ vysvětlila tisková mluvčí Agropol group Jana Kindlová.

Hasiči

Táborští hasiči v souvislosti s uhynulým ptactvem zatím nevyjížděli. „Naposledy loni, letos jsme žádný výjezd zatímneměli,“ potvrdil operační důstojník Martin Pospíchal