„Chybělo ale už jen deset centimetrů. Přijeli hasiči, ale velké čerpadlo měli zrovna 
v opravně, tak jsme si museli vystačit s naším malým. Naštěstí v jednu hodinu voda kulminovala a o půl hodiny později začala opadávat," popisoval Novák, který má říčku Smutnou asi 20 metrů od penzionu. Celou noc sice nespal, ale nakonec ji přečkal bez velkých škod. „Lepší je nespat, než něco zaspat," žertoval už včera odpoledne.

Na sílu Lužnice se připravovali i v Bechyni Zářečí, kde se právě nyní dostavuje protipovodňová zeď. Nemocný starosta Jaroslav Matějka koordinoval pohotovost z postele, ráno se navíc sešla povodňová komise. „Vyzvali jsme firmu, která zeď staví, aby do ní nainstalovala i mobilní díly," sdělil nám výstup schůzky místostarosta Jiří Beneš. Montáž mobilních dílců, které zatarasí průchody ve zdi, pojali Bechyňští i jako nácvik a „prezentaci" díla.

Přidaly se Klenovice

Odpoledne v 15 hodin na dvojku vystoupala a své břehy opustila Lužnice i v Klenovicích. „Obytné domy v ohrožení v žádném případě nejsou, voda ale bude vylitá na níže položených loukách, takže k chatkám se suchou nohou nedojde," informoval nás starosta Lubomír Turín.

I penzista Václav Mrkvička z Plavu u Českých Budějovic spěl špatně. Bydlí 
v domě asi 200 metrů od Malše, která se nebezpečně plnila. Kolem druhé ráno stoupla hladina až na 210 centimetrů. Hydrometeorologové vyhlásili druhý stupeň povodňové aktivity, a do obce mířila první auta hasičů.

„To víte, že mě to zneklidnilo, syndrom velké vody tady máme od povodní všichni. Dokud je slyšet šlajsnu, je to dobrý. Jakmile utichne, je v ní tolik vody, že to vždy znamená problém," líčil muž, který měl při záplavách v domě přes dva metry vody.

Oblevu sledují napjatě lidé i v Putimi na Písecku. Hladina Blanice, stejně jako v Heřmani, stoupla v noci na čtvrtek těsně pod II. povodňový stupeň. „Od rána už to zase tak o pět centimetrů kleslo, sleduji to," líčil Jiří Kozák z Putimi, který bydlí v zátopové oblasti. „Někteří lidé se bojí, zažili jsme si tady s vodou své, já se jim nedivím, ale jsem v klidu, z toho nebude nic," ujišťuje. Kestřanští zase sledují Otavu, jejíž hladina byla včera na úrovni břehu. „Nepřišlo ani varování, tak to tak strašné nebude. Někteří lidé mi večer volali, že mají vodu na zahradě, ale toho není třeba se zatím bát. I když chápu, že mají obavy," míní starosta Kestřan Lubomír Málek.

Stoupat může Lužnice

Až po okraj je plná Nežárka u Lásenice. „Situaci sleduji, ještě je to v normě," hlásí ale od řeky Tomáš Hrbek. Dnes se sejde povodňová komise pro Třeboňsko. Místostarosta Třeboně Zdeněk Mráz doufá, že nebude pršet. Absorpce půdy je totiž již velmi malá. Podle hydroložky Kateřiny Štěrbové už sníh ze středních poloh odtál a hladiny většiny řek budou klesat. Mírně stoupnout může jen Nežárka a střední a dolní úsek Lužnice.