Pro starší pejskaře chtěla po vzoru jiných měst oplocený parčík, kde by svoje miláčky mohli pustit z vodítek. U kolegů v radě ale nepochodila, neseděla jim lokalita v centru Nového Města, přímo na břehu Jordánu. Přestože měla v ruce výsledek hlasování na webu, kde park od hlasujících získal podporu.

Svůj plán ale nevzdala a k webovému průzkumu přidala ještě dotazníkovou anketu přímo mezi lidmi z vytypované lokality u Jordánu. S těmito výsledky už přesvědčila i zastupitele.
V anketách se celkem vyslovilo 251 lidí, z toho 196 z nich její záměr podpořilo. „Jen dalších 20 by výběh chtělo spíš v jiné lokalitě,“ upřesnila místostarostka.

Ilustrační fotografie.
Dárek psům: vlastní park 
v centru Tábora?

Dotazník mezi občany a hlasování na webu byly důkazem, že v Táboře u Jordánu je výběh pro psy žádaný. Zastupitelé jej proto v dobré víře v červnu schválili. Vzápětí se začala mobilizovat obrana proti realizaci.

Obyvatelé ze stejné lokality, kde místostarostka Olga Bastlová zorganizovala anketu, její výsledek zpochybňují a tvrdí, že nikdo z nich s tímto záměrem nesouhlasil. Koho se ptali, potvrdil.

Lidé z Kamarýtovy ulice, s jejichž pozemkem by výběh těsně sousedil, proto v okolních ulicích rozjeli petici a nasbírali 244 podpisů sousedů, kteří teď požadují, aby zastupitelé svoje rozhodnutí vzali zpátky. Tedy víc než hlasů pro výběh.

Výběh pro psy. Ilustrační snímek.
Volný výběh pro psy skončil fiaskem

„Koho jsme obešli, tak byl proti výběhu, proto si myslíme, že ta procenta v anketě udělalo hlasování na webu, kterého se může zúčastnit kdokoli. Myslím, že ani místostarostka by ho nechtěla mít hned za zahradou,“ zamýšlí se nad výsledky manželé Syrovátkovi z Kamarýtovy ulice.

Jak říkají, vadí jim především těsné sousedství s výběhem, kde psi budou štěkat. Navíc ani nevěří, že po parčíku budou běhat. „Vždyť už to i teď vidíme, když si tam na lavičku sedne panička, její pes si k ní sedne a ani se od ní nehne,“ vysvětluje Gabriela Syrovátková. Ani Michaela Farová z petičního výboru nevidí výběh jako smysluplný a obě mladé ženy poukazují na nedaleké dětské dopravní hřiště.

ilustrační foto
Pejskaři v Táboře dostanou dva výběhy pro své chlupáče

„To je jen kousek od parčíku a navíc je to tady odpočinkový koutek, kam chodí školky s dětmi, jak z něj teď mohou udělat výběh pro psy?“ zlobí se Gabriela Syrovátková. Navíc je pod vzrostlými story i hřiště na pétanque.

Zastupitelé v červnu schválili hned dva výběhy. Pro malé psy menší u Jordánu pod bývalou Křižíkovou elektrocentrálou, pro větší v areálu nevyužitých kasáren. Starosta Jiří Fišer byl již tehdy zdrženlivý a připomínal i negativní názory občanů, které se k němu dostaly. Přesto oba výběhy dostaly většinovou podporu a v kasárnách by měli chlupáčci dostat i herní prvky.
O odpovědi petentům radní ještě nerozhodli, petici zatím jen přijali.

A jak to vidíte vy? Mělo by mít město výběh pro psy? Můžete hlasovat v anketě pod článkem.