Hlavní novinkou letošních Vánoc je dřevěný betlém na Žižkově náměstí pod vánočním stromem. Skládá se ze 13 soch a pro město Tábor ho vyrobil řezbář Ondřej Drábek z Choustníku.

Stánky na náměstí TGM budou mít otevřeno denně od 11 do 18 hodin. Mezi stánky bude umístěný slámový betlém a Ježíškova kancelář, kde děti i dospělí mohou napsat nebo nakreslit Ježíškovi svá přání.

V neděli 27. listopadu se na náměstí TGM uskuteční od 14.30 do 16 hodin pořad Advent na kolečkách. „Jedná se o pouliční představení adventních zvyklostí, tradic a nálad tohoto svátečního času. Účinkovat tu bude Divadlo Kvelb,“ uvedla vedoucí táborského odboru kultury a cestovního ruchu Radka Šimková.

Ve středu 23. listopadu měla v Galerii 140 v Koželužské ulici Starého města vernisáž vánoční výstava s letošním podtitulem Vánoce ve světě. Expozice je k vidění až do 8. ledna 2023. Součástí výstavy je už posedmé Strom splněných přání, určený pro děti ze sociálně slabých rodin.

Nový betlém už zdobí Žižkovo náměstí v Táboře.
Nový betlém už zdobí náměstí v Táboře. Vyšel na 185 tisíc

Koncert Petry a Járy Bártových v pátek 2. prosince od 18.00 hodin rozezní kostel sv. Filipa a Jakuba v parku Pod Kotnovem. Zazní nejen autorské písně, ale i vánoční písně a skladby přejaté napříč hudebním světem. Hostem koncertu bude anglický zpěvák Alasdair Bouch.

Vánoční výstava, letos s podtitulem Vánoce ve světě, je od 24. 11. k vidění v Galerii 140 až do 8. ledna. Součástí výstavy je již posedmé Strom splněných přání, určený pro děti ze sociálně slabých rodin a ukrajinských rodin.

Pondělí 5. prosince od 17 do 19 hodin bude Žižkovo náměstí patřit tradičně čertům, kteří svou „show“ spustí také po dvouleté veřejné odmlce. U kašny město zřídí pekelný úřad s knihou hříchů, čerty, Luciferem a ohňovými efekty. Na programu je tradiční nadílka od Mikuláše a čertovská dílnička.

„Táborské Čertoviny pořádáme vždy přesně 5. prosince, i když je to letos pondělí. Peklo u kašny vytvoří agentura Merlet, s níž dlouhodobě spolupracujeme,“ uvedla Radka Šimková.

Táborský vánoční strom už stojí na Žižkově náměstí. Přijel ze Sv. Anny.
OBRAZEM: Táborský vánoční strom už stojí na Žižkově náměstí. Přijel ze Sv. Anny

Dvoudenní Staročeský vánoční trh s programem se bude konat třetí adventní víkend, tedy 10.–11. prosince. „Těšit se můžete na sto vánočních stánků, dřevěný kolotoč, dětskou dílničku a živé velbloudy. Budete si moci vyzkoušet staročeské vánoční zvyky a dovednosti. O kulturní program se postarají v sobotu Staropražští pardálové a orchestr Péro za kloboukem a v neděli Žesťový soubor Jakuba Valeše a kapela Švejk Band,“ doplnil mluvčí radnice Luboš Dvořák.

Sobotu 17. prosince vpředvečer Zlaté neděle zpestří náladu na Žižkově náměstí od 16.00 do 19.00 hodin Živý betlém. Návštěvníci se mohou těšit na zvířátka, trubači zahrají v každou celou hodinu vánoční melodie a pastýř bude vyprávět „Jak to bylo s Ježíškem a proč slavíme Vánoce“. Program doplní Andělská kapela a Ježíškova vánoční poštovna.

V sobotu 24. prosince se na Štědrý den bude na Žižkově náměstí od 9. 30 hodin tradičně rozdávat betlémské světlo, večer je připraveno vánoční vytrubování a půlnoční mše.

Další letošní novinku představuje Česká mše vánoční „Hej mistře“ v podání táborského symfonického orchestru Bolech. Její interpretace se uskuteční 26. prosince od 16.00 hodin v děkanském kostele Proměnění Páně na hoře Tábor na Žižkově náměstí. Nový rok přivítá město Tábor novoročním varhanním koncertem v 15.30 hodin v poutním kostele v Klokotech.