Přechod pro žáby mezi Strakonicemi a Volyní vznikl před 10 lety a je jediný na Strakonicku. Podle pracovníka ekologické poradny Šmidingerovy knihovny Strakonice Jana Juráše účel plní. „Zařízení využívá tak devadesát procent žab,“ říká Jan Juráš. Zařízení spočívá v instalaci zábran, které jsou pro žáby nepřekonatelnou překážkou. Ekologové v době rozmnožování vyrazí na místo, žáby posbírají a přenášejí je na druhou stranu silnice. Převážně se jedná o ropuchy obecné, dále skokany hnědé či štíhlé.

Speciální dopravní značka s vyobrazením žáby se brzy objeví na silnicích v místech, kudy migrují žáby do rybníků. I když se občas oteplí, na houfný tah žab, zejména ropuch, je chladno. Až přijde čas, objeví se speciální značky mj. na hrázi holubovského rybníka a ve větřínském kopci v úseku, kde se obojživelníci přesouvají do rybníka Herďák, aby tam mohli naklást vajíčka.

U holubovského rybníka už to šoféři znají. Stoprocentně se žáby ochránit nedaří. Většina se ale dostane do rybníka bez úhony i díky pomoci obyvatel a pracovníků Správy CHKO Blanský les. „Zatím je ještě zima,“ říká jeden z dobrovolníků Jiří Šváb. „Ještě se tam nic nehýbe. Myslím, že vhodné podmínky nastanou až v dubnu.“

V Písku se postarali o bezpečnou jarní migraci obojživelníků v lokalitě U Vodáka. Ve dvou etapách vybudovali stálé zábrany podél silnice, které měří téměř kilometr a chrání žáby před projíždějícími auty. Pro řidiče končí každoroční uzavírka komunikace, maximálně se zde sníží rychlost. Ochranné bariéry z velké části zaplatila dotace. Za poslední tři roky se podle vedoucího odboru životního prostředí MÚ Písek Miloslava Šatry podařilo díky dočasným a nyní trvalým zábranám navýšit populaci obojživelníků v lokalitě na více než dvojnásobek. U Vodáka jsou pro obojživelníky ideální podmínky.

Také na Borku u Č. Budějovic jsou v souvislosti s výstavbou dálnice instalovány „protimigrační“ textilní zábrany. (pš, zuky, lk, zz)