Projekt, který vyjde na něco málo přes 13 milionů korun, by měl být realizován do konce roku. Jak upřesnil místostarosta Pavel Lintner, stavba byla zahájena 25. května. „Do současné doby byly odstraněny stávající asfaltové povrchy, následovat budou zemní práce, budování kanalizační sítě a pokládání obrubníků,“ přiblížil.

POSUNOU ZASTÁVKU

Cílem projektu je mimo jiné zvýšení bezpečnosti chodců v okolí škol. „Proto bude posunuta autobusová zastávka mimo křižovatku, přibude přechod pro chodce přes třídu Edvarda Beneše v blízkosti gymnázia,“ zmínil. Město na opatření ke zvýšení bezpečnosti dopravy získalo dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury ve výši 829 900 korun.

PARKOVANÍ NAVÍC

U stadionu vystaví nové patnácti místné parkoviště. „V době vyučování pro pedagogy, v ostatních časech pro veřejnost,“ dodal. Naproti vyústění ulice 28. října vzniknou ještě dvě místa pro krátkodobé zastavení.

Vzhled podle krajinářské architektky Andrey Junkové zásadně ovlivní výsadba zeleně i nový mobiliář. „Alej podél třídy Edvarda Beneše poslouží nejen jako hluková clona, ale také okrasný uliční prvek a pomyslné prostorové ohraničení parteru škol určeného dětem a studentům,“ naznačila s tím, že vysazeny zde budou kvetoucí okrasné třešně. „Jde o sakury odrůdy Taihaku, které se bizarně do široka větví a bíle kvetou,“ popsala.

BAREVNÁ MOZAIKA

Areál bude hrát barvami ve všech ročních obdobích. „Bíle pokvetou také střemchy a na podzim vytvoří barevnou mozaiku i javory babyky,“ přiblížila architektka.

K relaxaci poslouží řada různých typů laviček, od klasických dřevěných s opěradly, přes moderní betonový mobiliář, až po nábytek se stoly. „Důležité je efektivní uspořádání prostoru. Zachovány budou provozní i technické funkce a přesto zbude nejvíce místa pro děti,“ uvedla Andrea Junková.

HRAVÉ OVÁLY

Veškeré zpevněné povrchy jsou navrženy v jedné úrovni bez bariér. „Různorodost povrchů naznačí hierarchii, celý koncept ozvláštní barevné ovály, které vznikly spojením původních vyšlapaných ploch a hravostí se přibližují uživatelům,“ uzavřela autorka projektu.