Okresní soud včera uznal tři vedoucí pracovníky bývalé prodejny Julius Meinl na Lannově třídě v krajském městě vinnými trestným činem ohrožování zdraví závadnými potravinami. Uložil každému z nich trest odnětí svobody na 16 měsíců s výkonem podmíněně odloženým na 32 měsíců. Rozsudek není v právní moci.


Octová lázeň
Tereza Urbanová (27) jako zástupkyně vedoucí a posléze jako vedoucí oddělení provozu lahůdek od 19. června do 8. září 2005 opakovaně nařizovala, aby potraviny s prošlým datem použitelnosti, zaplísněné, zapáchající a oslizlé byly po omytí v octové vodě či po okrájení vráceny zpět do prodeje, případně je tak sama upravila a vrátila.
Radek Růžička (39) jako regionální manažer a Iva Lomická (43) jako pomocník manažera, později jako regionální manažer, obdobně nařizovali tyto praktiky. Iva Lomická je i sama realizovala. Všichni tak činili se záměrem minimalizovat finanční ztráty z nadměrných odpisů neprodaného zboží. Do prodeje tak byly uváděny potraviny zdravotně závadné, což mohlo vést k poškození zdraví jejich konzumentů.
Kromě podmíněných trestů odnětí svobody soud obžalovaným uložil i zákaz výkonu vedoucích funkcí na úseku výroby a distribuce potravinářského zboží na tři roky.
Proti rozsudku se na místě odvolal jediný přítomný z obviněných Radek Růžička i obhájci obou obžalovaných.


Svědkyně za pultem
Soudkyně podrobně rekapitulovala provedené důkazy včetně obsahu výpovědí prodavaček prodejny, k nimž uvedla, proč je považuje za věrohodné.
V šesti vzorcích potravin, které při následné kontrole v prodejně zajistila státní zemědělská a potravinářská inspekce, bylo zjištěno překročení mezní hodnoty mikroorganizmů ještě ale neznamenající, že by šlo o potraviny zdravotně závadné.
Soudkyně v té souvislosti citovala ze zákona o potravinách a z vyhlášky o mikrobiologických požadavcích na ně, kdy jsou potraviny zdravotně závadné: podle vyhlášky mj. i tehdy, vykazují–li nežádoucí změny způsobené mikrobiální činností, například zápach, změněnou barvu, povrchovou oslizlost, nebo projevují příznaky nežádoucího růstu mikroorganizmů.
Konstatovala, že kontrola inspekce nepopsala takovéto smyslové vjemy z posuzovaného zboží, ale to zase uvedly jako svědkyně prodavačky. Jejich výpovědi nadto obsáhly delší časové období a širší okruh výrobků.
Soud tak má za prokázané, že obžalovaní naplnili skutkovou podstatu trestného činu ohrožování zdravotně závadnými potravinami.
Ten říká, že se jej dopustí už ten, kdo má na prodej potraviny, jejichž použití k obvyklému účelu je nebezpečné lidskému zdraví – nevyžaduje se, aby potraviny byly skutečně prodány.
Nepravomocně uložené tresty jsou ve dvou třetinách sazby.