Ohně vzplanou po celém jihu Čech. Kam můžete vyrazit?

Okolí Českých Budějovic

30. dubna se po okolí Českých Budějovic rozhoří čarodějnické ohně. Starosta obce Boršov nad Vltavu Jan Zeman říká: „Tradice pálení čarodějnic a stavění májky má u nás čtyři části.“ Opéct si buřty můžete totiž v Jamném a Zahorčicích nebo také pod Včelnou. „Tam jsme nechali postavit takový parčík, ideální prostor pro stavbu májky,“ doplnil starosta. Nejvíce živo bude v boršovském kempu u Vltavy, kde bude hrát navíc i živá hudba kapely HEC. „Začínat se bude všude mezi sedmou osmou večer,“ zdůrazňuje starosta Jan Zeman. 

Kemp Podskalí Strakonice

30. dubna od 17 hod. rej čarodějnic. Vstupné je 40 Kč, masky a děti do 120 cm jdou zdarma! V plánu jsou atraktivní soutěže pro děti, pořadatelé vyhlásí soutěž o nejlepší masku, následuje pálení čarodějnic. Během večerního programu spustí produkci DJ Mareš. Na pořadu bude karaoke.

Českokrumlovské kláštery

Na tajemnou stezku klášterní zahradou se mohou 30. dubna vydat rodiny s dětmi. Poznají tajemná zákoutí a středověkou architekturu za svitu svíček, zvuku hudby a překvapení. Stezka bude otevřená od 20.30 do 23 hod. v zahradě býv. kláštera minoritů. Vstup je zdarma. Trasa začíná u vchodu z ulice Nové město. „Máme novinku – na klášterním dvoře bude dřevěný kolotoč, takové malé ruské kolo,“ řekl ředitel Městského divadla Jan Vozábal. 

Vimperk, letní divadlo Vodník

30. dubna od 18.30 hod. čarodějnický rej. Ve Vimperku se ho opět ujme divadelní spolek Bouček ve spolupráci s Městským kulturním střediskem (MěKS). Od 18.30 hod. jsou v letním kině připraveny hry a odtud zamíří lampionový průvod na Vodník. „Děti by měly mít lampiony,“ vyzval Jaroslav Pulkrábek, ředitel MěKS ve Vimperku. V případě deště se akce uskuteční v MěKS. 

Orientální tance v podání Studia Farha, kapela Ekvator a další program začne v sobotu v 19 h v Malém divadle U Kapličky.
OBRAZEM: Farha slaví patnáctku

J. Hradec, park pod gymnáziem (hřiště u lávky)

30. dubna od 18.30 hod. tradiční hradecké pálení čarodějnic pod dozorem dobrovolných hasičů. „Naše čarodějnice jsou o programu a soutěží pro děti, diskotéce, opékání buřtů na ohni a atmosféře. Vatru postaví hasiči a ustrojí i čarodějnici,“ zve mluvčí města Karolína Průšová. Každé dítě v kostýmu čarodějnice a čaroděje obdrží dárek. Na dospělé čeká spousta lahůdek a nápojů. 

Želeč u Tábora

30. dubna od 18.30 na návsi. Také letos se Želečtí dočkají tradičního pálení čarodějnic, které pro ně připravil Želečský spolek. „Po vsi máme stanoviště, kde jsou čarodějnice. Ty dětem zadávají různé úkoly. Průběžně se tak dostanou až k samotnému ohni,“ řekla za organizátory Dagmar Lanžhotská. Děti se mohou těšit na sladkosti za splněné úkoly.

Písek, zahrada kulturního domu

Oheň bude 30. dubna hořet na zahradě Kulturního domu v Písku. Slavit se tu bude keltská noc, během které se bude tančit, soutěžit i tvořit. „Této noci se otevírají jeskyně a vydávají své poklady, proto bude pro děti připravena procházka kolem řeky, během které budou hledat tajemné runy a ty je dovedou k pokladu,“ zmínila Dagmar Sedláčková z pořádajícího Centra kultury města Písku. Na své si přijdou i dospělí. Nebude chybět jídlo starých Keltů, pití nebo ohňová show.

Nově zvolený ředitel ostravské nemocnice Evžen Machytka (na snímku vpravo) při návštěvě českobudějovické nemocnice. Tady se potkal s předsedou představenstva Nemocnice České Budějovice Břetislavem Shonem (na snímku vlevo).
Budějovice navštívil ředitel ostravské nemocnice