Pokud rádi navštěvujete zajímavá místa Jihočeské kraje, určitě nevynechejte Veselsko. Odnesete si nové zážitky, ale také oblastní turistický odznak. V infocentru ve Veselí nad Lužnicí si koupíte záznamník, se kterým vyrazíte za poznáním okolní přírody a originální blatské architektury, a budete do něj vyplňovat zadané úkoly, abyste odznak mohli získat.

„Cílem projektu je vyplnit mezeru v nabídce systematického turistického poznávání zajímavých míst, oblast Veselka v ní dosud scházela," upřesňuje myšlenku podpory turistického ruchu na Veselsku realizátor projektu Václav Průcha.

Veselští doufají, že zařazením do celostátního seznamu Klubu českých turistů a informačních center kraje se zvýší návštěvnost obcí na Veselsku. „Určitě nadchnou svojí architekturou selského baroka. Za poznání také stojí soustavy rybníků, rašeliniště a naučná stezka Borkovická blata nebo Veselské pískovny. Všechna místa jsou dobře dostupná na kole. Měli jsme tu již cyklisty, kteří zvládli objet všechna zastavení za dva dny. Jinak je na uvážení a kondici každého, za jak dlouho místa navštíví," konstatuje Marie Hadravová z IC.

Otázky z historie

V záznamníku najdete zajímavé informace ze všech 18 míst, které je během výprav nutné navštívit. K získání odznaku je ale třeba se ještě vydat na osm ze 16 volitelných zastavení a aktivně se podílet na jedné z veřejně přístupných akcí. Ke každému poznatku poté v záznamníku vyplníte správnou odpověď na zadanou otázku.

„Ke každé obci či volitelnému zastavení najdou lidé v záznamníku otázku a musí správně odpovědět. Týkají se například historie místa nebo zajímavostí v krajině. Odpověď je vždy viditelná v dané obci. Stačí si jen všímat detailů. Až projdou všechna zastavení, v infocentru dostanou odznak," vysvětluje Marie Hadravová.

Dobrovolný svazek obcí Veselsko získal na oblastní turistický odznak dotaci od Jihočeského kraje ve výši deset tisíc korun. „Celá dotace byla vyčerpána na tisk pěti set kusů záznamníků a na pořízení stejného počtu odznaků," upřesňuje Václav Průcha.

Kam vyrazit v okolí Veselí nad Lužnicí

POVINNÁ MÍSTA
Bošilec, Drahov, Mazelov, Mažice, Neplachov, Dynín, Sviny, Val, Vlkov 2x (na Táborsku i Českobudějovicku), Zálší, Žíšov, Zlukov, Újezdec, Řípec, Drahotěšice, Borkovice, Veselí nad Lužnicí

VOLITELNÁ MÍSTA
Metel, rybník Velká Holná, Nadějská rybniční soustava, rybník Dvořiště a Žižkův dub, Horusický rybník, Zlatá stoka, Klečaty, Borkovická blata, Hamr, Horusice, Veselské pískovny, Lhota, Bechyňský potok, Záblatský rybník, Evženovo údolí, Chlum u Pleší

VEŘEJNĚ PŘÍSTUPNÉ AKCE
Jaro na blatech (květen 2013), Krajem rybníků (duben 2013), Krčínův labyrint (22. září), Betonový muž a žena (18. srpna)

Za odznakem se vydávají rodiny i cyklisté

ROZHOVOR s Václavem Průchou, realizátorem projektu Oblastní turistický odznak (OTO) Veselsko

Veselí nad Lužnicí – Václavu Průchovi vadilo, že Veselsko chybí mezi lokalitami, kde je možné získat turistický odznak. Po dohodě s dobrovolným svazkem obcí se chopil iniciativy.

Co vedlo k nápadu udělat turistický odznak?
Jsem členem klubu turistů a rád plním různé výkonnostní, tematické a oblastní turistické odznaky. V republice je jich v evidenci tři sta a jako Veselákovi mi tak trochu vadilo, že existují oblastní turistické odznaky na Českobudějovicku a Táborsku, ale mezi nimi nic. Jako člen rady města jsem oslovil členy Dobrovolného svazku obcí Veselsko s návrhem na vytvoření OTO a pak podal projekt do grantového programu.

Odkdy je odznak k dispozici a jaký je o něj zájem?
Poprvé jsme záznamníky nabízeli na dubnovém dálkovém pochodu a cykloturistické jízdě Krajem rybníků. Prodali jsme jich 65 a do dnešního dne již 186. Jako první splnili podmínky a získali odznak již následující týden veselští cyklisté Jan Faflík, Jaroslav Havlík a Josef Vlášek.

Jak jsou trasy časově náročné a pro koho jdou určené?
Žádné omezení v tomto ohledu neexistuje. Odznak mohou plnit všichni, kdo si záznamník za dvacet korun koupí. Doba plnění není nijak omezená. Pro aktivní občany by se získání odznaku mělo stát téměř prestižní záležitostí, naopak pro návštěvníky regionu by měl být vhodnou motivací k návštěvě všech míst, která byla vybrána tak, aby skutečně nabídla to nejzajímavější z okolí města. Výkonnostní cykloturista, který je zvyklý jezdit osmdesát kilometrů denně, by mohl zvládnout splnění podmínek i za jeden maximálně dva víkendy.

Zvládnou to i rodiny s dětmi nebo si mohou vybrat jen úseky?
Samozřejmě je žádoucí, aby to absolvovaly celé rodiny. Naopak tím, že by si to rodiny nebo skupiny turistů mezi sebou rozdělily na úseky, tak by splnění celého odznaku pro každého z nich nebylo poctivé. To si ale musí každý srovnat se svým svědomím, protože jestli si odznak zaslouží, se zkontrolovat nedá.