Záměr chvályhodný, podle některých ale nadbytečný. Kritiku sklidil i z vlastních řad, a tak ho raději předkladatelka stáhla do pozadí. Místostarostka Kateřina Bláhová předložila zastupitelům ke schválení novou vyhlášku, která by v městské zástavbě chránila parky a trávníky před vandaly. Na poprvé se jí nepodařilo dovést ji až k hlasování. Stranický kolega, právník František Korbel totiž nadnesl, že vyhláška je zbytečná. Ochranu veřejných ploch řeší přestupkový zákon.

„Byť se to nezdá, jsem nepřítelem právních předpisů, protože jich máme moc. Co touto vyhláškou získáme? Všechno je v přestupkovém zákoně, tímto ho jen dublujeme a jde tedy o další právní předpis, který nepotřebujeme. Navíc je přece nesmysl, abych před vstupem do parku zjišťoval jeho majitele a zajistil si jeho souhlas," reagoval František Korbel na jeden z článků v návrhu vyhlášky.

Podle něj obsahuje jedinou věc, v níž se neshoduje s přestupkovým zákonem. A sice počet sečí trávy v zástavbě, který by platil pro všechny vlastníky. Každým rokem by museli sekačky nastartovat minimálně třikrát. Dosud totiž město nemá žádnou páku, jak majitele k sečení donutit. Jan Fišer, vedoucí odboru životního prostředí, doplnil, že ale nejde jen o seče. „Jde například i o zamezení poškozování zeleně parkujícími auty nebo zařízení města jako jsou nakopnuté odpadkové koše, což poškozuje vzhled města," přibližuje.

Z pohledu velitele městské policie Petra Svobody je vyhláška důležitá pro jasné definování veřejných ploch. Aby nepokutovali řidiče, který se postaví na kousek bujně narostlé trávy, ale jen v jasně vymezených případech. Například když auto odstaví v parku.

Jako nástroj na vymáhání škody po narušitelích ale strážníkům vyhláška od plánovaného září neposlouží. Místostarostka Kateřina Bláhová ji tento měsíc stáhla z projednání. Postavil se proti ní totiž i František Dědič, a to ze stejného důvodu jako kolega Korbel. 

Povinnost sečí zeleně přitom zaměstnává spousty měst v republice. O podobnou vyhlášku se pokoušeli již v roce 2014 v Kolíně, přerostlou trávu na soukromých pozemcích krotili i ve městech na Karvinsku. Vyhlášku na povinné sečení a ochranu veřejné zeleně přijali loni v Aši. Na rozdíl od Tábora jim ji ale ministerstvo vnitra shodilo ze stolu, tak ji zase zrušili.

Lázeňská Bechyně na vegetaci rozhodně není chudá. Tady si ale u soukromých majitelů vystačí s domluvou. Vyhlášku, která by soukromníkům nařizovala v pravidelných intervalech kosit trávu a opečovávat stromy například kvůli eliminaci vysemeňování alergenů nemají a ani ji neplánují. „Obhospodařovat zeleň musíme kvůli lázeňským hostům samozřejmě často a pečlivě, ale problémy nemáme. V centru města řešíme situaci domluvou či upozorněním a případně nabídkou pomoci od městské firmy Bytenes, která se o údržbu veřejné zeleně stará," upřesnil tajemník úřadu František Stach.