Dotaz: Často se mi ve styku s různými prodejci přihodí, že mi předloží předtištěnou smlouva, která má mnoho stran. Většinou ani není čas si takovou smlouvu celou přečíst a i kdybych ji četl, moc bych jí nerozuměl. Co by se dělo, kdyby uprostřed takové smlouvy bylo napsáno něco, co jsem nechtěl podepsat?

Odpověď: Je běžné a přirozené, že velcí podnikatelé, kteří vstupují se spotřebiteli do stále stejných vztahů, k tomu používají předtištěné formuláře. Jinak by třeba při koupi televize na úvěr musel kupující s prodávajícím teprve v prodejně smlouvu sepsat, což by bylo nákladné a nesmyslné.

Na druhou stranu je ale jasné, že nikdo nemůže v takové situaci po kupujícím chtít, aby si celý mnohastránkový dokument prostudoval, natož aby případně odhalil nějaké nedostatky. Proto nový občanský zákoník po vzoru zahraničních moderních právních řádů zavádí pravidlo, podle kterého je slabší strana chráněna proti překvapivým a nevýhodným doložkám ve smlouvách, jejichž obsah neměla možnost reálně ovlivnit. Typicky pak půjde právě o smlouvy uzavřené prostřednictvím formuláře v obchodním styku.

Neplatné doložky

Konkrétně nebudou platné takové doložky, které jsou pro slabší stranu zvlášť nevýhodné bez nějakého rozumného důvodu. A také tehdy, pokud se příslušné ujednání zvlášť odchyluje od obvyklých podmínek ujednávaných v obdobných případech. Jinými slovy, pokud uzavíráte kupní smlouvu, můžete očekávat, že v ní je napsáno to, co se v obdobných smlouvách zpravidla objevuje. Dále platí, že není platná doložka odkazující mimo vlastní text smlouvy, pokud nebyla slabší strana s jejím významem prokazatelně seznámena.

Podobně to bude v případě, když text smlouvy je špatně čitelný nebo obyčejnému člověku nesrozumitelný. Takové ujednání nebude platné, pokud působí slabší straně újmu a není prokázáno, že jí byl jeho význam vysvětlen.

Důležité je připomenout, že uvedená pravidla se netýkají jenom vztahů mezi podnikateli a spotřebiteli. Uplatní se ve všech případech, kdy slabší strana nemá možnost o obsahu smlouvy nijak vyjednávat. Taková situace může nastat třeba mezi dvěma podnikateli, kdy jeden je daleko větší a silnější než ten druhý, ale také v některých pracovněprávních vztazích. Samozřejmě ale pořád platí doporučení postupovat při vstupování do smluvních vztahů s přirozenou obezřetností.


Odpovídal: František Korbel, advokát advokátní kanceláře Havel, Holásek & Partners