Jedna poradna se věnuje okruhu nezaměstnanosti a sociálních dávek. Jejím cílem je usnadnění orientace v náročném prostředí pouček, práv, nároků a výkladů. Druhá poradna se zabývá novým občanským zákoníkem, u jehož tvorby stál i táborský právník František Korbel. Zákoník zahrnuje všechny oblasti běžného života, od narození člověka až po jeho smrt.Své dotazy do poraden zasílejte na adresu: redakce.taborsky@denik.cznebo reporter.taborsky@denik.cz.Do předmětu napište heslo PORADNA.

Ptejte se úřadu práce

Dotaz: Chystám se otěhotnět a myslím, že v zaměstnání nebudu moc být až do konce. Když odejdu ze zaměstnání na rizikové těhotenství, jakým způsobem mi pak bude vypočítáván příspěvek na mateřské dovolené. Jaká je její minimální výše?

Odpověď: Pokud pojištěnka v době trvání pracovního poměru otěhotní a v důsledku rizikového těhotenství vystaví ošetřující lékař rozhodnutí o dočasné pracovní neschopnosti, uplatní nárok na nemocenské u svého zaměstnavatele, který připojí k rozhodnutí o dočasné pracovní neschopnosti podklady, které jsou nutné k výpočtu nemocenského a postoupí veškeré podklady na příslušnou OSSZ.

V případě, že vzniká nárok na peněžitou pomoc v mateřství při splnění zákonem stanovených podmínek, lékař nejpozději 6 týdnů před předpokládaným dnem porodu dočasnou pracovní neschopnost ukončí a vystaví žádost o peněžitou pomoc v mateřství, kterou opět pojištěnka uplatní u svého zaměstnavatele, který po připojení podkladů ji postoupí k vyřízení na příslušnou OSSZ.

S podrobnými podmínkami a hlavně kalkulačkou pro výpočet nemocenského a peněžité pomoci v mateřství odkazujeme na www.mpsv.cz.

Rozvázání poměru

V případě, že pracovní poměr skončil, pojištěnka v době rozvázání pracovního poměru je těhotná, plyne po skončení pracovního poměru ochranná doba v délce 7 dnů pro uplatnění nároku na nemocenské a 180 dnů v případě peněžité pomoci v mateřství. Pokud v této ochranné době lékař vystaví rozhodnutí o dočasné pracovní neschopnosti popř. žádost o peněžitou pomoc v mateřství, postupuje pojištěnka obdobným způsobem.

Závěrem uvádíme, že vzhledem k tomu, že se jedná o poměrně složitou záležitost s možnými variantami, doporučujeme se v případě dalších otázek obrátit na OSSZ Tábor, oddělení nemocenského pojištění, popř. na call centrum ČSSZ, které je určeno ke konzultaci otázek nemocenského pojištění. Veškeré kontakty získáte na ww.cssz.cz, popř. přímo na OSSZ Tábor.

Odpovídala vedoucí oddělení nemocenského pojištění OSSZ Tábor, Hana Hejlová