VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Podíváte se do obýváku včel

Tábor - Táborští včelaři startují v Husitském muzeu nevšední expozici

3.4.2014
SDÍLEJ:

Včelařská výstava v TábořeFoto: Blanka Malušová

Jak to funguje ve včelím úlu i proč si máme včely hýčkat a ne je zabíjet. Přesně v tomto duchu chce zapůsobit nevšední výstava táborských včelařů, kteří letos slaví 120. výročí od založení včelařského spolku.

Jak říká činovník Jan Myslivec, hodně se u nich od roku 1894 změnilo. Ale včely zůstaly stále stejně pracovité. Expozice, kterou si k výročí připravují a od soboty již bude k vidění, má dospělým i dětem představit včelu jako tvora, který je schopný komunikace.

To by však bylo málo. Včelaři chtějí veřejnosti především připomenout blahodárné účinky včelích produktů na lidský organismus. „Jedno takové pořekadlo říká: denně jedna lžička medu, dělá z dědka neposedu. Ale skutečně, pokud si pravidelně každé ráno na lačno dáte lžičku kvalitního medu, vytvoříte si vysokou imunitu," upozorňuje snadno dostupnou medicínku Jan Myslivec.

Bude to hučet jako v úlu

Až přijdete do salonku Gotického sálu staré radnice na Žižkově náměstí, bude to v něm hučet jako v úlu. Ten tam totiž skutečně bude: prosklený, abyste dobře viděli, co všechno v něm včely dělají a jak pracují na pochoutkách, jakou je zmíněný med.

„Zrovna bude období snůšky, takže budou otvorem přes okno létat ven, a když se vrátí, budou klást pyl i nektar do úlu," přibližuje Jan Myslivec.

Výstava bude lákavá i svou interaktivitou, neboli na návštěvníky čeká vědomostní soutěž. Děti se budou řídit obrázky, dospělí dostanou kvíz. Indicie ke správným odpovědím najdou přímo na výstavě. Muzejní pedagog má připravený i program pro školy.

Výstava se pro veřejnost otevře v sobotu a potrvá do 28. května. Vyhodnocení soutěže spolu s oceněním záslužných včelařů se odehraje třetího června na matrice.

Včelí produkty, které léčí:Propolis – tmel, který včely získávají například z pupenů stromů. Přidají výměšky svých žláz a pak jím utěsňují i dezinfikují úl. Je také zbraní proti vetřelcům. Dezinfekčních účinků využívá člověk při bakteriálním či virovém onemocnění kůže.
Vosk – vzniká ve voskotvorných žlázách včel, které z něj vyrábí plástve pro vývoj nové generace včelstva a k uložení pylu a medu. Používá se ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu.
Mateří kašička – bílý až nažloutlý výměšek žláz mladých včel starajících se o narozené včelky. Krmí se jí ale pouze budoucí královny. Používá se ve farmacii, má vliv na správný vývoj.
Sesterská kašička – má menší obsah jednoduchých cukrů a larvy – budoucí dělnice ji dostávají od čtvrtého dne vývoje. Často se využívá ve zdravotnictví.
Jed – produkují ho pouze dělnice, poškozuje buněčné struktury, rozkládá oboje krvinky, způsobuje odumření buňky. Obsahuje i apamin, který působí na nervový systém a mozkovou tkáň. Včela má žihadlo opatřené zoubky, které brání ho po zabodnutí vytáhnout. Vytrhne si tedy celý žihadlový aparát a umírá. Pokud člověk nemá proti jedu obranné látky, může až zemřít. Vytvářet si je může pod lékařským dohledem aplikací malých dávek jedu do těla. Jed se používá pro výrobu léků.
Rouskový pyl – vzniká sběrem pylových zrn, která se zachytávají na chlupatém těle včely. Za letu je nohama otírá a formuje do rousků na zadním páru nohou. Včelaři rousky zachytávají na úlu, výborné jsou totiž jako dodatek stravy pro rychlejší rekonvalescenci dětí i dospělých. Jako životabudič působí smícháním s medem.
Med – vzniká z nektarů květů a výměšků včel . Má antibakteriální účinky a až v moderní době byl med nahrazen antibiotiky. Vitalitu docílíte jeho pravidelnou konzumací, v těle upravuje životní pochody, udržuje optimální hladinu cholesterolu, brání kornatění tepen a vzniku arteriosklerózy, podporuje tvorbu červených krvinek, pozitivně působí na pevnost kostí, chrupavek i zubní skloviny, je zdrojem energie a je snadno stravitelný.  

Autor: Alena Šatrová

3.4.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Seřizovači 25 000 Kč

Seřizovači a obsluha číslicově řízených strojů PROGRAMÁTOR NC STROJŮ A ROBOTIZOVANÉHO PRACOVIŠTĚ. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč, mzda max. 30000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Pracovní náplň:, Čtení a použití technických podkladů., Příprava pracovního procesu, seřízení funkcí stroje, upnutí a vyrovnání obrobků a nástrojů., Seřízení obráběcích strojů a výrobního procesu na požadované tolerance., Kontrola používání řezacích nástrojů a nastavení a řízení strojů pomocí příslušných obsluhovacích prvků., Čtení údajů různých měřicích a kontrolních přístrojů k přezkoušení korektního průběhu práce během výrobního provozu., Odzkoušení vyrobených předmětů za použití různých měřicích a zkušebních přístrojů., Ošetřování a údržba příslušného vybavení, strojů a nástrojů a provádění jednoduchých opravářských prací., Evidování technických dat o průběhu a výsledcích práce, Obsluha plně robotického pracoviště., , Zájemcům nabízíme práci ve stabilní a dynamicky se rozvíjející společnosti, zvyšování kvalifikace v rámci firemního vzdělávání, penzijní připojištění, týden dovolené navíc, příplatky nad rámec zákoníku práce, pololetní odměny, podnikový lékař a zubař v areálu společnosti, závodní stravování, odměny za pracovní výročí, odměny za zlepšovací návrhy a slevu v podnikové prodejně., Kontakt: zaslání životopisu. Pracoviště: Brisk tábor a.s., Vožická, č.p. 2068, 390 02 Tábor 2. Informace: Monika Klejnová, +420 381 492 229.

Gastronomie - Gastronomie Pomocní kuchaři 115 Kč

Pomocní kuchaři číšník/servírka. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 115 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: praxe podmínkou. Pracoviště: Maga, spol. s r.o. - hotel lužnice, ČSLA, č.p. 41, 391 11 Planá nad Lužnicí. Informace: Gabriela Maxová, +420 604 226 875.

Gastronomie - Výrobci sýrů Dělník/dělnice potravinářské výroby v 16 000 Kč

Výrobci sýrů Dělník/dělnice potravinářské výroby v mlékárenství. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16000 kč, mzda max. 17000 kč. Volných pracovních míst: 9. Poznámka: Práce v sobotu a v neděli., Ochota pracovat na směny, manuální zručnost, spolehlivost, samostatnost, odpovědnost., Kontakt. telefonicky, emailem.. Pracoviště: Madeta a.s., závod planá nad lužnicí, Průmyslová, č.p. 575, 391 02 Sezimovo Ústí 2. Informace: Martina Píbilová, +420 381 675 513.

Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 18 000 Kč

Kuchaři (kromě šéfkuchařů) kuchař/ka. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Spolehlivost,samostatnost,praxe nutná, Dotované stravování,příspěvek na životní / penzijní pojištění,ranní směna/odpolední do 19:00, jistota platu,, kontakt tel. (8:00-14:00) nebo e-mailem. Pracoviště: Gth catering a.s. - závodní restaurace, Průmyslová, č.p. 451, 391 02 Sezimovo Ústí 2. Informace: Iveta Hrušková, +420 730 598 863.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

ZDENĚK STROMŠÍK z Vítkovic může být spokojený.

Sprinter Zdeněk Stromšík pokořil v Táboře český rekord

Na plavbu ze Soběslavi do Plané nad Lužnicí se vydala třicítka vodáků v kostýmech.
30

OBRAZEM: Lužnici ovládli vodáci v kostýmech

V chotovinské mateřské škole je kvůli rekonstrukci i o prázdninách živo

Chotoviny – Navzdory poklidnému průběhu prázdnin je v chotovinské mateřské škole hodně živo. Stojí za tím avizovaná rekonstrukce jejích dvou nejstarších tříd.

Rod Lannů připomíná venkovní galerie

České Budějovice - Letní venkovní Galerie Na soutoku řek Vltavy a Malše nedaleko náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích představuje pozoruhodné dílo místních rodáků z rodiny Lannů.

Kulturní dědictví uvidíte na Hluboké.

Hluboká nad Vltavou – Kulturní dědictví naší země v asi 172 obrazech můžete v tuto chvíli vidět v Zámecké jízdárně Alšovy jihočeské galerie v Hluboké nad Vltavou na výstavě Česká krajinomalba: Ze sbírek pojišťovny Kooperativa.

Na co zajít do kina

Táborsko - Přinášíme přehled programu kin.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT