VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Podíváte se do obýváku včel

Tábor - Táborští včelaři startují v Husitském muzeu nevšední expozici

3.4.2014
SDÍLEJ:

Včelařská výstava v TábořeFoto: Blanka Malušová

Jak to funguje ve včelím úlu i proč si máme včely hýčkat a ne je zabíjet. Přesně v tomto duchu chce zapůsobit nevšední výstava táborských včelařů, kteří letos slaví 120. výročí od založení včelařského spolku.

Jak říká činovník Jan Myslivec, hodně se u nich od roku 1894 změnilo. Ale včely zůstaly stále stejně pracovité. Expozice, kterou si k výročí připravují a od soboty již bude k vidění, má dospělým i dětem představit včelu jako tvora, který je schopný komunikace.

To by však bylo málo. Včelaři chtějí veřejnosti především připomenout blahodárné účinky včelích produktů na lidský organismus. „Jedno takové pořekadlo říká: denně jedna lžička medu, dělá z dědka neposedu. Ale skutečně, pokud si pravidelně každé ráno na lačno dáte lžičku kvalitního medu, vytvoříte si vysokou imunitu," upozorňuje snadno dostupnou medicínku Jan Myslivec.

Bude to hučet jako v úlu

Až přijdete do salonku Gotického sálu staré radnice na Žižkově náměstí, bude to v něm hučet jako v úlu. Ten tam totiž skutečně bude: prosklený, abyste dobře viděli, co všechno v něm včely dělají a jak pracují na pochoutkách, jakou je zmíněný med.

„Zrovna bude období snůšky, takže budou otvorem přes okno létat ven, a když se vrátí, budou klást pyl i nektar do úlu," přibližuje Jan Myslivec.

Výstava bude lákavá i svou interaktivitou, neboli na návštěvníky čeká vědomostní soutěž. Děti se budou řídit obrázky, dospělí dostanou kvíz. Indicie ke správným odpovědím najdou přímo na výstavě. Muzejní pedagog má připravený i program pro školy.

Výstava se pro veřejnost otevře v sobotu a potrvá do 28. května. Vyhodnocení soutěže spolu s oceněním záslužných včelařů se odehraje třetího června na matrice.

Včelí produkty, které léčí:Propolis – tmel, který včely získávají například z pupenů stromů. Přidají výměšky svých žláz a pak jím utěsňují i dezinfikují úl. Je také zbraní proti vetřelcům. Dezinfekčních účinků využívá člověk při bakteriálním či virovém onemocnění kůže.
Vosk – vzniká ve voskotvorných žlázách včel, které z něj vyrábí plástve pro vývoj nové generace včelstva a k uložení pylu a medu. Používá se ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu.
Mateří kašička – bílý až nažloutlý výměšek žláz mladých včel starajících se o narozené včelky. Krmí se jí ale pouze budoucí královny. Používá se ve farmacii, má vliv na správný vývoj.
Sesterská kašička – má menší obsah jednoduchých cukrů a larvy – budoucí dělnice ji dostávají od čtvrtého dne vývoje. Často se využívá ve zdravotnictví.
Jed – produkují ho pouze dělnice, poškozuje buněčné struktury, rozkládá oboje krvinky, způsobuje odumření buňky. Obsahuje i apamin, který působí na nervový systém a mozkovou tkáň. Včela má žihadlo opatřené zoubky, které brání ho po zabodnutí vytáhnout. Vytrhne si tedy celý žihadlový aparát a umírá. Pokud člověk nemá proti jedu obranné látky, může až zemřít. Vytvářet si je může pod lékařským dohledem aplikací malých dávek jedu do těla. Jed se používá pro výrobu léků.
Rouskový pyl – vzniká sběrem pylových zrn, která se zachytávají na chlupatém těle včely. Za letu je nohama otírá a formuje do rousků na zadním páru nohou. Včelaři rousky zachytávají na úlu, výborné jsou totiž jako dodatek stravy pro rychlejší rekonvalescenci dětí i dospělých. Jako životabudič působí smícháním s medem.
Med – vzniká z nektarů květů a výměšků včel . Má antibakteriální účinky a až v moderní době byl med nahrazen antibiotiky. Vitalitu docílíte jeho pravidelnou konzumací, v těle upravuje životní pochody, udržuje optimální hladinu cholesterolu, brání kornatění tepen a vzniku arteriosklerózy, podporuje tvorbu červených krvinek, pozitivně působí na pevnost kostí, chrupavek i zubní skloviny, je zdrojem energie a je snadno stravitelný.  

Autor: Alena Šatrová

3.4.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Obsluha strojů 21 000 Kč Obsluha strojů na výrobu potravin a příbuzných výrobků operátor výroby. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 21000 kč. Volných pracovních míst: 4. Poznámka: Fyzicky náročná práce. Práce v potravinářském provoze. Práce vykonává ve vnitřním vytápěném a klimatizovaném provoze. , Každoroční navýšení mzdy v rozmezí od 2 do 10% (záleží na hospodářském výsledku firmy a odpracovaných let). , Příplatek po zapracování na přípraváře v hodnotě 2 000 Kč/měsíc k hrubé mzdě (po zapracování - po 6 až 12 měsících). , Mzda po 4 letech až 26 000 Kč , 5 týdnů dovolené. Stravenky v ceně 105 Kč. Každoroční navýšení mzdy.. Pracoviště: Zeelandia spol. s r.o., 391 75 Malšice. Informace: Jiří Řezáč, . Výroba - Výroba Mechanici a opraváři 25 000 Kč Mechanici a opraváři ostatních strojů a zařízení (kromě přesných strojů) elektromechanik a opravář strojů. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč, mzda max. 30000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Opravy strojů - praxe výhodou, příspěvek na stravování, mimořádné odměny,roční prémie, kontakt e-mailem, tel.: 7:30 - 14:00. Pracoviště: Efko cz s.r.o., Třída Čs. armády, č.p. 839, 391 81 Veselí nad Lužnicí 1. Informace: Marcel Málek, +420 607 945 504. Výroba - Výroba Manipulační dělníci ve výrobě 15 000 Kč Manipulační dělníci ve výrobě manipulant. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: pož. manuální zručnost, vytrvalost, poctivost,, nástup dle dohody,, stravování, kontakt : TELEFON, E-mail !!. Pracoviště: Gz media, a.s., pobočka soběslav, Wilsonova, č.p. 222, 392 01 Soběslav. Informace: Iveta Bodnárová, +420 605 883 744. Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 18 240 Kč Kuchaři (kromě šéfkuchařů) kuchař/ka. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18240 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadavky: vzdělání: vyučen v oboru, bezúhonnost, praxe v oboru min. 3 roky, samostatnost, spolehlivost, zkušenosti s vařením hotových jídel ve větších stravovacích provozech, Pracovní doba: jednosměnný pracovní režim - 6:00 - 14:30 h, 9:30 - 18:00 h, včetně So + Ne, platové ohodnocení 18.240,- Kč + příplatky za soboty a neděle, příplatky za svátky + možnost osobního ohodnocení po zkušební době, Benefity: příspěvek na stravování, Přihláškou do výběrového řízení je osobní doručení životopisu Janě Zadražilové. Životopisy doručujte osobně po předchozí telefonické domluvě s Janou Zadražilovou.. Pracoviště: Domov pro seniory budislav, 392 01 Soběslav. Informace: Jana Zadražilová, +420 775 246 104.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Českobudějovické IGY Centrum oděno do růžové barvy na podporu prevence i boje proti rakovině prsu

IGY se obléklo do růžové

Ilustrační foto.

Lékařská pohotovost na Táborsku

Užijte si Mezinárodní den stromů v ZOO Tábor

Tábor – Stromy jsou právem označovány za „zelené plíce“ naší planety. Přijďte si připomenout jejich význam v sobotu 20. října do ZOO Tábor u příležitosti Mezinárodního dne stromů.

Opilec obtěžoval hosty restaurace

Tábor – S agresivním podnapilým mužem se ve středu opakovaně potýkala hlídka noční směny městské policie v ulici 9. května.

Ze starých kol vyšperkuje kavalíry

České Budějovice – Tátovi, který opravoval staré motorky, se Lukáš Podlešák od mala motal v dílně. „Jednou jsem přivedl staré kolo, on mi ho předělal a já se do toho nějakým způsobem zamiloval,“ vzpomíná Lukáš Podlešák, jak to všechno začalo.

Žena ze Strakonic pomohla díky facebooku k záchraně života

Strakonice – Operační důstojník jihočeské policie přijal po páteční půlnoci telefonické oznámení od obyvatelky Strakonic.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT